Lia Savonea a fost aleasa presedinte al CSM. De asemenea, procurorul Nicolae Solomon a fost ales vicepresedinte al institutiei. Presedintele a parasit sedinta dupa prezentarea bilantului, cu un discurs anti-coruptie si ironii la adresa lui Tudorel Toader.

Sectia pentru procurori l-a desemnat marti pe procurorul Nicolae Andrei Solomon drept candidat pentru functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Lia Savonea este considerata a avea legaturi cu zona PSD, iar presa a scris de-a lungul timpului si despre relatia sotului ei cu fostul senator PSD Catalin Voicu. Potrivit informatiilor aparute in mass-media, avocatul Mihai Savonea a recunoscut ca i-a acordat consultanta lui Voicu, condamnat la inchisoare.

Luna trecuta, judecatoarea a cerut, intr-o solicitare depusa la CSM, declansarea procedurii de revocare din functie a presedintei instantei supreme, Cristina Tarcea, pe motiv ca aceasta din urma nu a aplicat modificarile de la Legea 304/2004 privind constituirea completurilor de cinci judecatori, care judeca spete precum cea care-l vizeaza si pe Liviu Dragnea.

Fosta sefa a Curtii de Apel Bucuresti, Lia Savonea este considerata unul dintre cei mai influenti membri din cadrul Sectiei pentru judecatori a CSM. Este sotia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Catalin Voicu, condamnat definitiv in doua dosare penale.

De altfel, surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca Savonea este influenta in continuare si la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), fieful sau. Ea a activat ca judecator doar in instantele din Bucuresti.

Mass-media a speculat acest lucru chiar luna trecuta, cand Curtea de Apel Bucuresti a blocat, printr-o sentinta data in contencios-administrativ, activitatea completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte, intr-un proces deschis de liderul PSD, Liviu Dragnea. Decizia a fost data de Alina Ghica, vicepresedinte cu delegatie al Curtii de Apel Bucuresti.

Sotul Liei Savonea este avocatul Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al fostului senator Catalin Voicu. De altfel, sotii Savonea au fost audiati ca martori intr-unul din dosarele fostului senator.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, Mihai Savonea a vandut in ultima perioada mai multe imobile. Familia detine 2 case – Chiajna (Ilfov) si Bucerdea Granoasa (Alba), terenuri agricole si intravilan.

Mihai Savonea a vandut 7 imobile in perioada 2017-2018 si doua masini si a obtinut aproximativ 600.000 de euro.