Te-ai gandit vreodata ca lumina poate avea o influenta semnificativa asupra gandurilor si emotiilor tale? O serie de studii arata cum aceasta poate modifica perceptia, poate incuraja diferite alegeri sau poate schimba starea de spirit.

Lumina si compozitia ei cromatica au efecte immediate asupra elaborarii cerebrale a emotiilor: acest fapt a fost stabilit in cadrul unui studiu de un grup de psihologi si neurologi de la Universitatile Liege (Belgia), Geneva (Elvetia) si Sussex (Marea Britanie).

Te intristeaza diminetile ploioase, iar serile petrecute in fata semineului te fac sa te simti fericita? Aceste lucruri se intampla pentru ca starea de spirit si emotiile sunt direct afectate de lumina din jurul nostru. Aceasta are o mare importanta in viata fiecaruia dintre noi si ne poate influenta atat in mod pozitiv, cat si negativ. Dar cum actioneaza lumina asupra psihicului uman si cum poti beneficia de efectele sale pozitive?

in mare parte suntem constienti de faptul ca suntem mai binedispusi si avem mai multa energie intr-o zi insorita decat intr-una ploioasa. Dar studiile arata ca nu doar lumina naturala, ci si cea artificiala, are o influenta la fel de mare asupra emotiilor si comportamentului oamenilor.

Aceasta are capacitatea de a creste sau reduce nivelul de serotonina si melatonina produse de organism. Prin urmare, poate nu ar trebui sa mai consideri pofta de mancare, dorinta de a dormi sau alegerile pe care le faci o pura intamplare.

Lumina naturala este conditionata de factori precum vremea sau fusul orar, imposibil de influentat in vreun fel. Dar lucrurile se schimba atunci cand este vorba de lumina de acasa.

Cercetatori ai University of Toronto, din Canada au descoperit ca exista o legatura intre intensitatea luminii si cea a emotiilor. Lumina foarte puternica actioneaza asemeni unui stimul asupra simturilor. in spatiile de lucru, precum biroul sau biblioteca, aceasta poate creste productivitatea. Pe de alta parte, atunci cand este vorba despre discutii in grup, poate creste nivelul emotiilor negative.

Pentru a intelege mai bine aceste mecanisme, oamenii de stiinta au hotarat sa studieze daca lumina poate influenta activitatea normala de elaborare cerebrala a informatiei si pe termen scurt.

Ca atare, in studiul lor, ei au inregistrat activitatea cerebrala a unui grup de voluntari de ambele sexe, in timp ce acestia ascultau voci “neutre” si voci “suparate”, fiind expusi unei lumini albastre sau verzi.

S-a dovedit ca lumina albastra nu numai ca amplifica reactia la stimulul emotional in zona cerebrala destinata elaborarii vocii, in cortexul prefrontal si in hipocamp, regiune centrala a proceselor memoriei, dar ducea si la o interactiune mai “densa” intre aria vocala respectiva, amigdala, o regiune cheie pentru modularea emotiilor, si hipotalamusul, cu rol in calibrarea ritmurilor biologice in functie de lumina diurna, demonstrand ca lumina albastra influenteaza functionalitatea creierului.

Cercetatori ai University of Toronto Scarborough din Canada au descoperit ca intensitatea luminii influenteaza intensitatea emotiilor.

Daca se stia ca zilele insorite sunt o sursa de buna-dispozitie, studiul arata ca acestea pot cauza si agravarea episoadelor depresive.

Motivul este acela ca lumina puternica intensifica ceea ce simtim, indiferent ca este vorba despre sentimente pozitive sau negative.

„in mod contrar cu rezultatele studiilor anterioare, am descoperit ca in zilele insorite persoanele predispuse depresiei devin si mai depresive. Lumina puternica intensifica reactiile emotionale initiale fata de diferiti stimuli, fata de diverse obiecte sau persoane”, a spus Alison Jing Xu, unul dintre cercetatori.

Prin urmare, daca ai o zi proasta, expune-te cat mai putin la lumina puternica.

Sursa: Secretele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.