Teoria precum ca Iuda ar fi indeplinit o misiune prescrisa in planul lui Dumnezeu, ca fara tradarea lui nu ar fi avut loc rastignirea si, deci, nici izbavirea neamului omenesc, nu are nici un temei. Hristos ar fi fost ucis oricum si asta se vede din alte tentative ale iudeilor de a-L ucide cu pietre. Aceasta idee a circulat si in primele secole, iar astazi o poti auzi in documentarele Discovery si National Geographic. “Evanghelia dupa Iuda” insa este mult mai banala – Iuda a tradat dintr-o greseala.

Iuda nu a conspirat impotriva lui Hristos, nu a vrut sa rastoarne planul mintuirii neamului omenesc, nu era un infiltrat intre apostoli si nu a fost sfatuit de catre nimeni sa tradeze. Partea cea mai deplorabila a tradarii lui Iuda este aceea ca el nu a realizat ca tradeaza. in mintea sa, Iuda facea o afacere.

Iuda credea ca face un “ghiseft” pe prostia arhiereilor si a carturarilor. El era sigur ca Hristos nu poate fi prins, deoarece, cu alta ocazie, atunci cind iudeii au luat pietre sa-l omoare, Hristos a disparut. Iuda vazuse multe minuni pe care le savirsise Hristos, a vazut cum inviase morti si nu avea nici o indoiala ca Hristos nu se va lasa prins, deoarece are o misiune de indeplinit. Planul era clar: Iuda va lua banii si le va spune arhiereilor unde este Hristos, asa cum le-a fost intelegerea, dar nu este treaba lui daca Hristos va disparea. Cu aceste ginduri il vinde Iuda pe Hristos, gindul comerciantului smecher care vinde ceva conform unei intelegeri, ascunzind detaliul cel mai important, acela ca platitorul nu va avea parte de serviciul pentru care a platit.

Ca lucrurile au stat asa, o arata reactia lui Iuda atunci cind a vazut ca Hristos nu a disparut in chip minunat, ci S-a lasat prins. Iuda alearga disperat la arhierei si le arunca banii: “Am vindut singe nevinovat!”, striga Iuda. El parca ar spune: daca stiam ca asa se vor termina lucrurile, daca as fi stiut ca Hristos se va lasa prins, nu as fi facut asta. Iar faptul ca el innapoiaza banii este cel mai graitor argument ca Iuda a considerat vinzarea lui Hristos o fapta care nu poate fi echivalata in bani. Altceva a fost in mintea lui Iuda – smecheria omului dornic de cistig usor.

Acest fel de tradare colaterala este o fapta foarte raspindita in ziua de azi. De multe ori apreciem ca fiind neinsemnata paguba pe care o putem aduce unui prieten prin divulgarea unei informatii despre el, desi rezultatul poate fi “rastignirea” lui profesionala si sociala.

In fiecare dintre noi traieste un Iuda. Astazi este o vreme buna sa-i judecam faptele si sa ne imbracam in iertare si lumina.

Sursa: antiparenting

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.