La inceputul celui mai important post din an nutritionistul Mihaela Bilic spune ca e timpul sa facem un pas inapoi.

„De maine incepe postul si, indiferent daca il tinem sau nu, e un prilej bun sa facem un pas inapoi, sa luam o mica pauza de la rutina zilnica si sa ne aducem aminte, sa revedem, sa constientizam cat suntem de norocosi… Desi suntem dotati cu gena nemultumirii cronice si ne dorim intotdeauna mai mult si mai bine, stiti foarte bine ca doar nevoia, durerea, lipsa si necazul ne fac sa ne trezim si sa regretam, de multe ori retroactiv, binele pe care l-am avut. Dar de care nu ne-am bucurat.

Octavian Paler spunea ca fericirea se conjuga intotdeauna la trecut, privind in urma realizam cu tristete cat de fericiti am fost. Eu cred ca postul a aparut ca un exercitiu de constientizare, cand ti se interzice mancarea (ca de luat nu ne mai poate lua nimeni dreptul de a avea frigiderul plin), nu numai ca ii simti lipsa intr-un mod nebanuit, acut, neplacut, dar ai ocazia sa o redescoperi cu bucurie si surpriza la sfarsitul postului.

E in firescul vietii ca dupa rau sa vina bine, dupa ploaie soare, iar dupa tristete bucurie. Contrastele sunt secretul trairilor noastre si fara acest sus-jos al experientelor viata ar fi plata, o linie izoelectrica ca in moartea clinica.

Pornind de la ideea postului va invit sa va puneti intrebarea, fie si retoric, ce ar fi o zi din viata voastra fara apa calda, de exemplu? Sau fara telefon? Sau fara cafea? Sau fara masina/metrou/autobuz? Faceti un pas inapoi si bucurati-va de toate lucrurile pe care consideram normal sa le avem, dar pentru care uitam sa ne bucuram, sa multumim.

Pentru ca merita sa acceptam in viata, macar si pentru un moment, disconfortul si lipsurile. E spre binele nostru, ca sa putem realiza-culmea-ca „e bine si asa rau”, scrie Mihaela Bilic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.