Laura Codruta Kovesi a fost audiata, marti, in fata comisiilor pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European pentru functia de post de procuror-sef european.

Fosta sefa a DNA a declarat ca prioritatea ei este crearea unui Parchet european independent si eficient, ca nu este vinovata de nicio una dintre acuzatiile care i se aduc in Romania si ca are o experienta vasta in spate care o va ajuta sa-si respecte obligatiile ce-i revin in aceasta misiune. Kovesi a primit aplauze la final.

Candidatii pentru primul post de procuror-sef european pentru infractiuni impotriva bugetului Uniunii Europene au fost audiati la Bruxelles, in comisiile pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.
Procurorul-sef european va fi numit de comun acord de catre Parlamentul European si Consiliu.

Audierile au inceput la 16.30 (ora Romaniei) si au durat aproximativ 4 ore. Presedintele LIBE, laburistul britanic Claude Moraes, a tras la sorti ordinea in care sunt audiati candidatii. Astfel, primul a fost audiat procurorul german Andres Ritter, dupa care s-a mers pe criteriul alfabetic, adica Jean-Francois Bohnert al doilea, iar fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, audiata ultima.

Laura Codruta Kovesi a obtinut marti seara cele mai multe voturi, 12, in Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, dupa audierile pentru ocuparea functiei de procuror-sef al Parchetului European.

Laura Codruta Kovesi a primit 12 voturi, fiind urmata de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, si de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, potrivit biroului de presa al Parlamentului European.

Votul Comisiei CONT, care a fost unul secret, are rol consultativ. Comisia pentru libertati civile (LIBE) isi va exprima miercuri votul, de asemenea secret, pentru a stabili ordinea candidatilor.

Laura Codruta Kovesi: Sunt nevinovata, nu am nimic de ascuns

Declaratiile fostei sefe DNA:

  • Va multumesc pentru aceasta invitatie. Am fost procuror de peste 23 de ani, deci jumatate din viata mea am fost procuror. Treaba mea este sa fac ca justitia sa functioneze cand este incalcat dreptul penal. Am detinut cele mai inalte pozitii in Romania, procurorul general al Romaniei timp de 6 ani, si sefa DNA timp de 5 ani.
  • Crearea unui Parchet European este o mare oportunitate. As fi onorata sa pot participa. As fi onorata sa continui munca atator oameni, politicieni, procurori, cei care functioneaza in Romania, cei care au facut dintr-o idee o institutie reala.
  • Avem nevoie de eforturi pentru ca acesta sa fie eficient. Viziunea mea despre EPPO: trebuie sa protejeze interesele financiare si sa recupereze daunele, iar pentru asta trebuie creata infrastructura umana si financiara, create regulamentele interne. Pentru ca Parchetul sa functioneze eficient, trebuie sa definim obiecte, sa partajam informatii si creeam acorduri de cooperare cu state neparticipante si terte.
  • Am experienta indelungata in coordonarea unor institutii mari, sunt obisnuita sa lucrez in situatii de stres si de presiune politica.
  • in fata Justitiei, trebuie sa aplicam legea.
  • stiu ca ati fost expusi la informatii negative despre mine. Nu am nimic de ascuns, va stau la dispozitie pentru a raspunde la toate intrebarile dvs

intrebare: Curajul dvs in lupa impotriva coruptiei a inspirat multa lume in Romania, dar si in lume. Puteti sa ne spuneti care a fost experienta dvs in cele mai mediatizate cazuri?

Laura Kovesi: Aproape toate cazurile suscitau interes din perspectiva persoanelor care erau investigate, pentru ca competenta DNA viza fapte de coruptie la nivel inalt. Cu siguranta, toti cetatniei doreau sa afle pentru ce fapte erau cercetati.

intrebare: Explicati-ne cum indepliniti conditiile pentru a ocupa aceasta functie

Laura Kovesi: Am citit cu atentie legea si va asigur ca indeplinesc toate conditiile. Articolul 54 din Legea 303 din 2014, care reglementeaza conditiile pe care un procuror trebuie sa le indeplineasca, spune urmatoarele: sa detii o vechime de 15 ani, detin aceasta vechime, sa nu fii colaborat cu securitatea, ceea ce nu s-a intamplat, si sa fii avut calificativul foarte bine la ultimele evaluari profesionale.

intrebare a unei reprezentante a Partidului Verzilor: Sunt mandra ca doamna Kovesi se afla aici azi, in ciuda groaznicei campanii pe care propriul Guvernul a lansat-o impotriva ei. Noi nu credem ce se spune. As vrea sa va intreb ce masuri ar lua pentru a de asigura ca sunt respectate drepturile fundamentale ale posibililor suspecti.

Laura Kovesi: Unul dintre principiile fundamentale de functionare a EPPO este acela privind respectarea drepturilor fundamentale. Cu siguranta va fi o prioritate pentru toti cei care vor actiona in structura EPPO. in Romania, au fost multe situatii cand, constatand ca procurori din subordinea mea au emis acte nelegale, atunci am verificat si m-am asigurat ca au fost luate masuri.

in Romania, activitatea procurilor este sub autorittate judecatorilor. in activitatea mea, am analizat hotararile judecatoresti, si acestea au fost ulterior diseminate in interiorul structurii, pentru a evita ca ele sa se repete.

Catalin Ivan: Discutam de valori importante precum independenta justitiei, tolenta zero fata de coruptie, liberatatea presei. De asemenea, Consiliul Europei a spus ca serviciile secrete de informatii nu trebuie sa faca din actul de urmarire penala.

Prima intrebare este daca este adevarat ca CSM a constatat ca DNA a influentat instanta intr-un proces care va viza direct.

Laura Kovesi: Am avut un proces vizand niste afirmatii mincinoase in care s-au facut intr-o emisiune TV. A durat 4 ani si s-a decis, printr-o decizie definitiva, ca acele afirmatii au fost mincinoase. Au fost implicati multi judecatori in acest proces, dar eu pot sa va asigur ca nu am facut niciun act pentru a influenta deciziile. Daca CSM a constatat ca a fost influentat un judecator, exista un raport in acest sens, judecatorii au spus ca nu au fost influentati de mine, acel raport a fost atacat la ICCJ.

Maria Grapini: in ce mod ati promova rolul proactiv al procurorilor delegati? Ca sa nu spun ca ati mintit, CSM v-a contrazis azi. Ati fost pusa sub acuzatie?

Laura Kovesi: Rolul procurorilor delegati va fi in concordanta cu normele interne. in ce priveste gradul profesional, nu stiu ce a facut CSM, dar conditia prevazuta de lege nu are de-a face cu gradul profesional, ca dovada am fost numita sef DNA. in ce priveste revocarea din functie, a venit ca urmare a deciziei CCR in care eu nu am fost parte din proces. CCR a judecat un conflict constitutional intre presedintele Klaus Iohannis si ministrul Justitiei, in care eu nu am avut posibilitatea de a ma apara. Nu am fost citata, nu am avut posibilitatea de a face recurs. Din acest motiv, am trimis o plangere la Curtea Europeana a drepturilor omului, care a trecut de primul filtru.

Monica Macovei: Am vrea sa ne vorbiti despre experienta dvs despre cazurile de mare coruptie. Efectiv practica dvs la presiunile politice, pentru ca stim ca in Romania sunt presiuni politice.

si a doua intrebare: Frauda cu fonduri europene se produce in principal in Europa de Est. Aici vorbim de coruptie sistemica si de influentarea politicului in justitie.

Laura Kovesi: in ceea ce priveste dosarul penal, sunt nevinovata, este vorba despre niste acuzatii care vizeaza extradarea unei persoane dintr-o alta tara.

Pot sa va spun ca in fiecare an DNA a trimis in jur de 1000 de inculpati spre judecata, iar dintre acestea au fost condamnate in jur de 900 de persoane. Au fost peste 60 de inalti oficiali.
in ceea ce priveste presiunile politice, am spus ca atunci cand un politician ma va suna sa intervin intr-un dosar, voi face public acest lucru, dar asta nu s-a intamplat. Au fost investigate persoane care au detinut functii importante, au fost presiuni externe institutiei, dar le-am facut fata.

in ceea ce priveste fraudele europene, DNA a investigat peste 2000 de dosare, in timp ce OLAF a deschis 200 de cazuri in fiecare an. Poate nu este o comparatie potrivita, dar vreau sa arat ca suntem familiarizati cu tipologia faptelor.

Europarlamentarul spaniol Ines Ayala Sender – Grupul Socialistilor si Democratilor a intrebat-o pe Kovesi in legatura cu medalia primita in 2017 de la o fundatie de partid, ACSU, a invocat presiunile existente asupra justitiei in Spania si a vrut sa afle cum isi va apara independenta fata de ingerinte politice in aceasta situatie. Ea i-a solicitat lui Kovesi sa raspunda in limba engleza.

Raspuns Laura Kovesi: intotdeauna am fost independenta. Am respectat intotdeauna legea. Am anchetat persoane bogate, cu pozitii importante, insa pentru ca am fost independenti intotdeauna am dus la bun sfarsit aceste cazuri.

Kovesi a precizat ca stie si limba engleza, si limba franceza, dar ca este emotionata, pentru ca este o zi importanta pentru e si colegii ei.

Kovesi a fost apaudata la finalul declaratiei.

intrebare: Considerati ca prerogativele Parchetului European sunt suficiente?

Laura Kovesi: Decizia de a extinde competenta EPPO trebuie sa apartina legislatorilor. Daca ne referim la un act de frauda cu fonduri europene care are ca scop finantarea terorismului, atunci da, trebuie extinse compententele. Ceea ce voi face daca voi obtine aceasta functie este sa analizez fenomenul infractional si sa vedem in ce proportie exista o legatura intre fraudele cu fonduri si terorimsul sau crima organizata. Atunci vom trimite opiniile noastre catre legislatori. Ca procurori noi nu facem legi, putem sa facem analize, sa ne expunem opinii.

intrebare: Nu raspundem la aceste campanii de denigrare, stim ca sunteti o persoana foarte curajoasa. intrebarea este, stiti ca lucram la un text cu privire la avertizorii de integritate. Acestia au un rol important. Credeti ca avertizorii ar trebui sa beneficieze de protectia Parchetului European?

Laura Kovesi: Sunt foarte familiarizata cu institutia avertizorului de integritate. Este o institutie care in Romania functioneaza. Desigur, decizia apartine colegislatorilor. Eu ca procuror pot spune ce ar fi util. in Romania exista o legislatie speciala, functioneaza, la DNA am lucrat cu avertizori de integritate.

Sursa: ProTV