Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sustinut miercuri o conferinta-maraton, in care s-a adresat „cetatenilor cinstiti” care si-au pus intrebari dupa informatiile lansate in spatiul public de inculpatii Mihaiela Iorga Morar, Vlad Cosma si Sebastian Ghita.

Kovesi a spus transant ca, de un an, nu doar DNA, ci intreaga Justitie este sub asalt si ca in spatiul public „asistam la un festival disperat al inculpatilor”, care seara de seara, la diverse posturi de televiziune, lanseaza „neadevaruri”. Kovesi le-a transmis romanilor ca miza acestui asalt este „ingenuncherea statului si umilirea cetatenilor”.

Sefa DNA a dat asigurari ca institutia pe care o conduce nu falsifica probe, a explicat procedural care sunt mecanismele care verifica autenticitatea probelor administrate in dosare si a admis ca, desi se poate intampla sa existe si cazuri in care procurorii ajung sa fie la randul lor inculpati, mereu sunt luate masurile adecvate.

Cat despre o plecare din functie, Kovesi a spus ca nu are niciun motiv sa-si dea demisia. Mai mult, ea a anuntat ca nu a avut nicio discutie cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si ca acesta nu i-a cerut niciun fel de explicatii cu privire la toate aceste informatii din spatiul public.

„Am declarat la preluarea mandatului toleranta zero la coruptie, la neprofesionalism in DNA. Nu e prima oara cand sunt incidente cu privire la activitatea DNA.

A fost prima oara in mandatul meu cand un procuror sef a fost investigat pentru coruptie, a fost arestat si condamnat. Atunci cand procurorii nu au respectat legea, am sesizat IJ, am cerut CSM revocarea unor procurori care nu si-au indeplinit atributiile.

La primul semn ca un procuror nu a respectat legea, am reactionat, conform atributiilor legale. Avem mecanisme interne de autocuratare. Dar asta nu inseamna ca toti procurorii sunt la fel.

In ultimii 4 ani DNA a obtinut cele mai bune rezultate. Peste 70 de demnitari trimisi in judecate, doi prim ministri, ministri, deputati si senatori. DNA a dovedit ca legea e egala pentru toti. Daca un procuror a incalcat legea, nu inseamna ca toti sunt la fel. Nu trebuie sa culpabilizam tot corpul procurorilor si sa spunem ca asa se lucreaza. Nu, nu asa se lucreaza.

E o coincidenta ca in ultimul an s-au pronuntat sentinte pentru persoane dintr-un partid, in dosare investigate de DNA? Ma intreb”, a spus Kovesi in conferinta de presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.