Consiliul Superior al Magistraturii a respins propunerea ministrului Justitiei de revocare a Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA.

Avizul pe care il vor inainta procurorii presedintelui Romaniei va fi unul negativ. Singurul care a votat in favoarea propriei propuneri a fost chiar Tudorel Toader, care sustine ca nu a fost surprins de vot si nici convins de raspunsurile lui Kovesi.

Audiata astazi la CSM, sefa DNA a spus ca afirmatiile facute de Toader saptamana trecuta sunt nedovedite si netemeinice. Conform Constitutiei, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei.

Codrut Olaru, vicepresedinte CSM: “Sectia a decis respingerea solicitarii ministrului Justitiei cu privire la posibilitatea revocarii procurorului sef, prin urmare avizul este unul negativ”.

Acest anunt vine dupa o sedinta lunga a sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in care a fost luata in discutie cererea de revocare din functie a procurorului sef DNA. Tudorel Toader a fost singurul care a votat pentru revocare, in timp ce ceilalti 6 membri au votat impotriva. Asta l-a facut pe ministru sa plece in mare graba spre birou.

A lasat in urma reprosurile pe care i le-a facut lui Kovesi in raportul pe care l-a reluat punct cu punct. Ba chiar a venit si cu o acuzatie in plus. Timp de o ora, Toader a vorbit despre cele trei sesizari de la Curtea Constitutionala impotriva DNA, despre refuzul procurorului sef de a merge in fata unei comisii parlamentare, dar si despre dosare ce nu ar fi fost instrumentate corect sau la timp.

Ministrul Justitiei s-a razboit si cu procurorii din CSM carora le-a spus ca stie dinainte cum vor vota. Si i-a aruncat sageti procurorului general al Romaniei, care a sustinut-o pe Kovesi de fiecare data.

Avizul CSM este consultativ insa presedintele Romaniei a tinut intotdeauna cont de parerea magistratilor. Acum, Klaus Iohannis va decide daca da curs cererii de revocare a procurorului sef DNA sau nu. Tudorel Toader a sugerat ca este posibil ca aceasta disputa sa ajunga si la Curtea Constitutionala.

Kovesi a declarat marti la CSM ca motivele invocate de ministrul Justitiei in propunerea de revocare a sa din functie sunt “nereale, nedovedite in niciun fel, netemeinice si unele dintre ele sunt simple sustineri care nu se confirma.

“Aceste motive invocate sunt nereale, nedovedite in niciun fel, netemeinice si unele dintre ele sunt simple sustineri care nu se confirma cu nimic din realitate. Pentru unele dintre afirmatii, care sunt extrem de grave din punctul meu de vedere, nu exista niciun fel de proba, sens in care acest punct de vedere, pe care il voi prezenta, l-am intocmit si in scris (…). Eu am depus si am pregatit un material privind activitatea de management desfasurata in perioada 2016 – semestrul I 2017, material care a fost predat Inspectiei Judiciare si la care, sunt convinsa, ministrul Justitiei a avut acces, insa nu am gasit niciuna din sustinerile mele in argumentele pe care dumnealui le-a prezentat”, a spus Kovesi, relateaza Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.