Klaus Iohannis: "Voi convoca un referendum pe 26 mai! Asa nu se mai poate! Golaneala PSD a depasit orice limita! Incetati sa guvernati doar in propriul vostru interes si intoarceti-va catre romani!"

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca pe 26 mai va convoca un referendum pe justitie, in acelasi timp cu alegerile europarlamentare.

Declaratia integrala a presedintelui

„Buna ziua! Este cert, voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindca asa nu se mai poate! PSD continua asaltul la adresa justitiei, declansat inca de cand a preluat guvernarea. De aceasta data, pesedistii vor sa dea Ordonante de Urgenta prin care sa modifice Codurile penale. Golaneala Guvernului PSD de astazi a depasit orice limita. Nu trec nici macar trei zile fara sa dea o Ordonanta intr-un domeniu sau altul.

Nu este nici in spiritul Constitutiei, nu serveste nici echilibrului democratic al puterilor in stat ca Guvernul sa apeleze atat de des la ordonante de urgenta. Ordonantele de urgenta, practic, si-au pierdut menirea esentiala si au devenit, in timpul acestui accident regretabil al democratiei, care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, in exces, eludand astfel orice control de constitutionalitate inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei. Trebuie sa punem punct acestei practici si trebuie sa o facem acum.

Diletantismul si incompetenta caracterizeaza modul in care guverneaza PSD. Cand aceste trasaturi se impletesc cu intentia de a legifera in interesul infractorilor, fie ei si lideri de partid, atunci avem premisele unui dezastru pentru Romania.

Este complet nejustificata urgenta pe care Guvernul o da acestor Ordonante. Adoptarea unor astfel de Ordonante ar intra in conflict cu prerogativa constitutionala a Parlamentului de a legifera, cata vreme Codul Penal inca se discuta in Parlament.

Pesedistii trebuie sa inceteze aceste atacuri permanente la adresa Justitiei. Pesedistii trebuie sa inteleaga ca Justitia nu este la bunul lor plac. Sunt niste principii extrem de simple in orice stat de drept si in orice democratie, sunt valori pentru care oamenii au iesit in strada, si in decembrie ‘89, si in ultimii doi ani. Este evident ca PSD incearca sa ignore aceste adevaruri. Dar le dau o veste: nu o mai pot face! Justitia este o tema de interes national, iar cetatenii au dreptul suveran de a decide daca vor sau nu sa lase coruptia sa devina politica de stat.

Este atributul meu, ca Presedinte, sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, pe 26 mai, vointa cu privire la probleme de interes national. Trebuie sa lasam cetatenii sa decida, pentru ca acesti pesedisti diletanti au pervertit semnificatia votului pe care l-au primit si incearca sa deturneze statul roman facand legi in propriul lor interes.

In aceste conditii, atrag atentia ca este ilegitima emiterea unei ordonante de urgenta in aceasta materie inainte ca vointa cetatenilor sa fie exprimata la referendum.

Votul este fundamentul democratiei si sursa legitimitatii actiunilor oricarui om politic. De ce va este frica de referendum, domnilor pesedisti? De ce, in loc sa incurajati oamenii sa mearga la vot, amenintati ca faceti sectii separate de vot pentru europarlamentare si pentru referendum? incetati sa guvernati doar in propriul vostru interes si intoarceti-va catre romani!

Multumesc!”

28 mar 18:04Cap Limpede