Klaus Iohannis: Unele fantome ale comunismului incearca sa iasa din colturi! Trebuie sa luptam pentru democratie!

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, in cadrul evenimentului de inaugurare a Spatiului 80east (optzecist) - "Acasa, in comunism", ca trebuie sa luptam zilnic pentru drepturile castigate dupa Revolutie.

"Si pentru democratie, si pentru libertate, si pentru drepturile noastre, pentru libertatea de exprimare trebuie sa luptam zilnic. Altfel, din negura vremurilor nu foarte indepartate se ridica fantome si cateodata am impresia ca in zilele noastre unele fantome incearca sa iasa din colturi, tocmai fiindca anumite lucruri ni se par atat de normale, atat de la sine intelese, incat nici nu le mai asociem cu o valoare foarte mare cum ar trebui, parca oamenii nici nu mai sunt dispusi sa lupte pentru acele valori", a declarat Iohannis.

Seful statului a remarcat ca lupta in ziua de astazi a devenit mult mai simpla decat pe vremea comunistilor.

"Pe vremea comunismului, daca indrazneai sa lupti pentru ceva, altceva decat politica oficiala, riscai, in cazul cel mai grav, sa ajungi in inchisoare sau chiar sa fii ucis, cum din pacate s-a intamplat cu multi martiri, mai ales in anii '50- '60 sau ajungi sa iti pierzi locul de munca, cum au patit foarte multi in timpul comunismului sau ajungi sa fii respins de sistem cum iarasi au patit multi in timpul comunismului. Astazi, a lupta inseamna a-ti spune opinia, a fi interesat, a fi conectat cu ce se intampla in tara si a merge la vot. Este cat se poate de simplu si surprinzator, oricat de simplu ar parea, multi nu isi dau seama ca asta este libertatea: sa spui, sa participi, sa votezi. Societatea civila asta doreste, de fapt, sa sprijine participarea oamenilor la viata societatii intr-un fel activ, nu agasant, intr-un fel creativ, nu inhibitor", a punctat Iohannis.

Intrebat cum crede ca putem scapa de metehnele comunismului, avand in vedere ca inca sunt in pozitii cheie persoane care au activat politic in acel regim sau care isi bazeaza principiile pe aceasta ideologie, liderul de la Cotroceni a precizat ca "raspunsul este extrem de simplu: numai prin educatie."

"Nu exista alta cale, putem sa o tot invartim. Ar fi existat, chiar la inceput, dupa revolutie, varianta sa ii eliminam pe fostii comunisti din politica, doar ca nu am facut si nu mai sunt chiar asa multi, dar obiceiurile proaste se pare ca multe s-au pastrat. Nu ca sa ma disculp, dar ca sa intelegeti ca eu, chiar daca am trait jumatatea mea de viata in comunism, atunci nu am activat politic. Mult mai tarziu am intrat in politica. Deci, sunt oameni care si-au dorit si atunci sa faca Romania mai buna si nu si-au pierdut optimismul nici pana in ziua de astazi", a adaugat Iohannis.

12 feb 11:27Cap Limpede
Loading...