Klaus Iohannis: Tragedia de la Colectiv a atins cel mai sensibil nerv al natiunii! Cand vor avea loc consultarile cu partidele

Am avut un eveniment international foarte important. Am ajuns la concluzii foarte importante in ceea ce priveste evolutia in planul estic al NATO. Acest summit a atras multa atentie internationala si a fost o bila alba pentru romani, au fost primele propozitii cu care si-a inceput presedintele Iohannis declaratia de presa. Despre evenimentele care au dus la demisia premierului Victor Ponta Acum un an de zile, am fost in plina campanie electorala pentru turul doi ale alegerilor prezidentiale. Acum un an de zile, voi ati decis ca eu sa stau aici si sa fiu presedintele Romaniei. Ati decis asta impotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Atunci s-au vehicula sloganuri: "Altfel de a face politica", "O politica curata". Aceste lucruri le-ati dorit pentru Romania, iar alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politica curata, noua, transparenta, relateaza Mediafax. In ultimele saptamani, lucrurile au luat o turnura care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat astazi. In data de 20 octombrie a avut loc un accident: politistul Bogdan Gigina, care conducea o coloana oficiala, a murit intr-un accident. Dupa zece zile, a avut loc tragedia de la clubul Colectiv. Aceasta tragedie a afectat nervul natiunii. Oamenii au asteptat actiuni, au asteptat rezultate, au asteptat demisii din partea unor policieni care au esuat. Oamenii au asteptat ca cineva sa-si asume raspunderea, sa apara in viata romaneasca acea responsabilizare politica. Majoritatea policienilor nu au inteles aceste cerinte decat foarte tarziu. Foarte tarziu au inteles ca nu pot face orice, nu pot ignora vointa poporului. Acele accidente, si decesul politistului, si tragedia de la Colectiv s-au produs pentru ca legi si norme au fost ignorate. Aseara, indignarea romanilor s-a transformat intr-o revolta autentica. Manifestantii au avut dreptate. Ei avut cereri de bun-simt. Ei au solicitat raspunsuri, au solicitat clarificari. Aseara au avut loc cele mai potrivite manifestari de strada pe care le-am vazut eu. Oamenii au protestat, au mers in diverse locuri unde si-au spus nemultumirile. Nu au fost incaierari, nu au fost abordari nepotrivite. In fine, tarziu, foarte tarziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie sa moara oameni pentru ca aceasta demisie sa se intample. Avem un guvern demisionar, astept ca prim-ministrul demisionar sa-mi inainteze demisia, demisia Guvernului si, imediat dupa aceea, voi lua legatura cu partidele politice parlamentare si voi convoca consultari cu partidele.

Consultarile cu partidele vor avea loc maine, cel tarziu poimaine. Vreau inca in cursul acestei saptamani sa finalizez prima runda de consultari politice, pentru a avea o imagine despre cum vad partidele solutionarea acestei situatii. Vom avea un Guvern interimar, vom avea o solutie pe care o voi comunica atunci cand ea se cristalizeaza. Dupa ce vom parcurge urmatorii pasi si dupa prima runda de consultari, voi veni in fata opiniei publice, voi expune primele concluzii si voi expune opinia mea in ceea ce priveste demersul ulterior.

Demonstrantii ne-au spus ce cred ei ca trebuie sa se intample in viitorul previzibil. Cred ca aceste solicitari sunt corecte, sunt de bun-simt. S-a vorbit de cladirile care stau sa cada, s-a vorbit de situatia din spitale - perfect adevarat. S-au facut propuneri care trebuie luate in seama.
4 noi 19:04Cap Limpede
Loading...