Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti seara, ca o serie de masuri guvernamentale din ultima perioada „arata o grava lipsa de responsabilitate, de seriozitate si de viziune cu privire la mersul economiei noastre” si au dus la pierderea increderii investitorilor in mediul economic romanesc.

Discursul integral al presedintelui

”Ma bucur ca suntem impreuna aici, cu acest prilej festiv pentru Camera de Comert si Industrie Romano-Germana si pentru comunitatea de afaceri pe care o reprezentati!

Ne aflam la inceputul unui an important pentru viitorul Romaniei. Ma refer atat la Presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, cat si la deciziile pe care le avem de luat, ca societate, pe parcursul anului 2019! Aceste decizii se numesc, in acest caz, alegeri. Ca intotdeauna, depinde de noi ce alegeri facem.

Tema de astazi, „Leading the way. Leading the change”, este emblematica pentru un mediu de afaceri cu viziune pe termen lung, care priveste dincolo de rezultatele prezentului, catre valorificarea oportunitatilor viitorului.

Relatia bilaterala romano-germana continua sa reprezinte un pilon important pentru prosperitatea Romaniei, dar si o platforma pentru cresterea competitivitatii noastre economice.

Germania ramane primul partener comercial si cel de-al doilea partener investitional al Romaniei. in 2018, comertul bilateral a depasit 30 de miliarde de euro, in crestere cu peste 10%, ritm care se adauga la evolutiile pozitive similare din anii trecuti. Este impresionant. Investitiile germane in economia autohtona depasesc 10 miliarde de euro si asigura prezenta companiilor germane in majoritatea ramurilor economice, in special in domeniile cu valoare adaugata ridicata, precum productia de subansamble pentru industria auto, industria aeronautica si IT&C.

Aceste performante ilustreaza, bineinteles, si contributiile dumneavoastra, pentru care va felicit!

imi doresc o Romanie cu o economie sanatoasa, o tara bine guvernata, in care beneficiile de astazi sa nu se risipeasca maine, iar masurile luate astazi sa nu amaneteze viitorul generatiilor urmatoare.

Din pacate, o serie de masuri guvernamentale luate in ultima perioada ne arata o grava lipsa de responsabilitate, de seriozitate si de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu si lung.

Am vazut cum, fara consultari si fara minime evaluari de impact, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante domenii.

Probabil ca fara noile taxe si impozite introduse prin Ordonanta de Urgenta 114, pe care insa guvernantii le-au negat continuu, bugetul pentru anul in curs ar fi resimtit constrangeri drastice.

Prin masurile din ultimele zile ale anului trecut, s-a pierdut si bruma de incredere pe care investitorii o mai puteau avea in politica economica actuala. Asa am asistat la prabusirea cotatiilor de pe piata bursiera, inclusiv pentru companiile romanesti importante, fapt fara precedent pentru o economie in crestere.

Totodata, suntem in situatia in care insasi existenta Pilonului 2 de pensii este pusa in pericol. Este ingrijorator si modul in care autoritatile gestioneaza securitatea aprovizionarii cu energie ori, cel putin, pretind ca se ocupa de povara facturilor la energie.

Toate acestea inseamna prejudicii la adresa bunastarii romanilor si a familiilor lor. in cele din urma, cetatenii vor fi cei care vor achita nota de plata, asa cum se intampla adesea.

Nevoile de dezvoltare ale economiei, in directii esentiale precum modernizarea si dezvoltarea infrastructurii, necesita alocari importante in sfera investitiilor publice.

Desi s-a promis ca 2018 va fi anul investitiilor, ceea ce s-a obtinut se numeste inflatie, importuri si adancirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial si cel de cont curent. De exemplu, deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro, in crestere cu peste 15% fata de 2017.

Fondurile europene au ramas, din nou, pe post de „Cenusareasa”. Guvernul a absorbit cu circa 20% mai putin decat propria tinta asumata, neglijand investitii absolut necesare dezvoltarii.

Economia Romaniei are nevoie de solutii durabile in privinta deficitului de forta de munca si a decalajului dintre sistemul de invatamant si cerintele pietei muncii. invatamantul tehnic si dual, digitalizarea si noile tehnologii, investitiile de valoare adaugata inalta sunt tot atatea provocari la care trebuie sa avem capacitatea, ca stat si ca societate, de a raspunde pe masura.

De aceea, solicit decidentilor politici sa coboare cu picioarele pe pamant, sa inceteze experimentele fiscale cu economia Romaniei si sa constientizeze prioritatile reale pe care mediul de afaceri le semnaleaza!

O guvernare responsabila inseamna solutii eficiente si coerente la problemele cu care se confrunta economia. Din pacate, ceea ce vedem la PSD este incercarea permanenta de a gasi „vinovati de serviciu”, ba sunt companiile multinationale, ba este Banca Nationala, doar pentru a ascunde incompetenta propriilor ministri si lipsa de solutii fata de nevoile romanilor.

De exemplu, este inadmisibil ca pana la finalul lunii ianuarie sa nu existe nici macar o proiectie bugetara, care sa ofere economiei o anumita perspectiva financiara pentru anul in curs. Solicit Guvernului sa vina cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile.

in privinta bugetului, am vazut chiar in aceste zile cum se lauda PSD, in mod speculativ si zic eu, acum, naiv, cu cresterea veniturilor bugetare. ii indemn sa se mai uite o data, insa pe linia veniturilor fiscale, cele care arata performanta ANAF.

in raport cu 2016, ponderea in PIB a veniturilor fiscale este in scadere. Veniturile fiscale incasate in 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat initial prin Legea bugetului, desi PIB-ul nominal prognozat a fost intre timp majorat puternic, cel putin in scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanta fiscala nu se cheama.

si mai pot fi spuse multe lucruri despre cum s-a incheiat executia bugetara pe 2018, dar asta cu alta ocazie.

O comunitate de afaceri puternica si cu performante durabile nu se poate dezvolta in absenta unui angajament pe termen lung, iar mediul de afaceri are nevoie de parteneri de incredere la nivelul decidentilor politici, dar si la nivelul societatii.

Mediul de afaceri trebuie sa fie constient de importanta rolului sau in dezbaterea politicilor economice si in semnalarea masurilor eronate, dar si a derapajelor de la normele concurentiale si democratice.

In acest sens, vreau sa va asigur ca determinarea mea in apararea valorilor democratiei, ale statului de drept si ale economiei de piata reflecta cel mai important obiectiv asumat.

Am convingerea ca vom implini impreuna acest obiectiv, printr-un parteneriat onest cu mediul economic si cu cetatenii, un parteneriat al bunei-credinte, al valorilor in spiritul performantei si al sperantei intr-un viitor mai bun pentru Romania.

Sunt increzator in forta acestui parteneriat, pentru ca intotdeauna romanii au facut dovada ca sunt mai inteligenti si mai responsabili decat au sperat unii politicieni.

In incheiere, felicit Camera de Comert si Industrie Romano-Germana pentru realizarile obtinute si va doresc tuturor mult succes in tot ce intreprindeti!”