Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, vineri, inaintea reuniunii informale a Consiliului European, de la Bruxelles, ca nu a vazut raportul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pe baza caruia a cerut revocarea procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, dar ca, din punctul sau de vedere, ministrul Tudorel Toader nu a prezentat motive temeinice pentru revocarea sefei DNA.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu i-a placut prestatia ministrului Justitiei de aseara, dar ca nu va face alte declaratii fara sa vada inainte raportul publicat de Ministerul Justitiei, atata timp cat site-ul este in continuare blocat. „Ceea ce am auzit aseara nu a fost de natura sa-mi schimbe opinia”, a spus seful statului.

„Este o procedura care va mai dura. M-am exprimat institutional, dar asta e parerea mea. Nu am vazut raportul, nu l-a vazut nimeni. Prestatia pe care a avut-o aseara, sincer, nu mi-a placut. Ce ne-a prezentat a fost lipsit total de claritate si temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea”, a spus presedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, intrebat cu privire la decizia ministrului Justitiei de a cere revocarea procurorului-sef al DNA.

El a adaugat ca „nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea”.

Iohannis a mai spus ca sustine in continuare activitatea DNA si pe procurorul-sef al institutiei, Laura Codruta Kovesi.

„Am spus acest lucru si aseara. Da, o sustin. Sustin si pe doamna Kovesi si sustin si activitatea DNA. M-am exprimat in repetate randuri ca DNA face o treaba buna si conducerea DNA face o treaba buna, iar ceea ce am auzit aseara nu a fost de natura sa-mi schimbe opinia”, a completat seful statului, inainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Declaratia completa a presedintelui Klaus Iohannis pe tema raportului Toader si a revocarii sefei DNA, transcrisa de Administratia Prezidentiala:

Jurnalist: in Romania insa sunt probleme in acest moment, stiti foarte bine, toata lumea se intreaba ce veti face in privinta Laurei Codruta Kövesi, pentru ca vi s-a cerut revocarea sa.

Klaus Iohannis: Da, asta este o procedura care va mai dura. M-am exprimat aseara institutional, cum au constatat mai multi analisti, dar asta este parerea mea. Nu am vazut raportul, nu a vazut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, insa prestatia pe care a avut-o aseara, sincer, nu mi-a placut. Iar ceea ce a prezentat – inca o data, nu stiu in ce masura cele prezentate reflecta raportul sau nu.

Asadar, ce ne-a prezentat domnul ministru a fost total lipsit de claritate si, la o prima citire pe diagonala, a fost lipsit si de temeinicie. Deci nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea. Spun acest lucru fiindca legea prevede destul de detaliat ce anume se urmareste cand se intocmeste un astfel de raport. Mai mult astazi nu o sa va spun si nici nu as avea ce sa va spun.

Mult-promisul raport nu a aparut pe site-ul ministerului, nu a aparut la Administratia Prezidentiala si atunci cand vom avea acest raport, probabil vom incerca sa il deslusim si atunci se va putea discuta mai mult.

Jurnalist: O mai sustineti pe Laura Codruta Kövesi?

Klaus Iohannis: Am spus acest lucru si aseara, da, o sustin. Sustin si pe doamna Kövesi, sustin si activitatea DNA. M-am exprimat in repetate randuri ca DNA face o treaba buna si conducerea DNA face o treaba buna. Iar ceea ce am auzit aseara nu a fost de natura sa imi schimbe opinia.

Jurnalist: Dumneavoastra ati vorbit cu domnul Tudorel Toader inainte? V-a anuntat ca va cere revocarea?

Klaus Iohannis: Nu. Am avut o discutie, dar nici nu mi s-ar fi parut corect sa il intreb, nici lui nu i s-a parut necesar sa ma informeze. Am avut o discutie mai degraba principiala, fara sa discutam in prealabil acest aspect.

Jurnalist: Dar dupa prezentarea raportului ati avut vreo discutie cu domnul ministru?

Klaus Iohannis: Nu.

(…)

Jurnalist: Din punct de vedere procedural, puteti refuza aceasta revocare institutionala, puteti utiliza toate prerogativele constitutionale pentru sustinerea independentei justitiei…

Klaus Iohannis: si exact asa voi face.

Jurnalist: Cat de aproape sunteti de acel referendum pe care l-ati anuntat?

Klaus Iohannis: Asta este o discutie care se poate purta, dar nu astazi, aici, la Bruxelles.

Jurnalist: Din punct de vedere procedural, legal, puteti, opri, de fapt, revocarea ce v-a fost ceruta de ministrul Tudorel Toader? Pentru ca legea spune putin altceva: ca „se face” revocarea ceruta de catre ministrul Justitiei.

Klaus Iohannis: Am auzit aseara, printre multe lucruri care nu m-au convins, si un lucru care pare interesant, exact in aceasta conjunctura. Daca legea prevede o posibilitate sau, tradus, o oportunitate, atunci ea nu poate sa fie cenzurata.

Deci, daca legea spune ca Presedintele revoca, atunci este o chestiune de oportunitate politica daca revoca sau nu revoca, si doar Presedintele poate sa hotarasca acest lucru.

Jurnalist: Cine va face, domnule Presedinte, aceasta evaluare a acestui raport? Va fi o persoana, va fi o comisie?

Klaus Iohannis: Noi avem, la Administratia prezidentiala, departamente de specialitate. si oamenii aceia sunt foarte bine pregatiti, si pe juridic, si pe constitutional si vor face o analiza foarte serioasa.

Jurnalist: Aveti idee cam cat va dura aceasta analiza?

Klaus Iohannis: Atata vreme cat nici nu am vazut vreun raport, chit ca a fost promis, mi-e greu sa fac o evaluare. Va dura un pic.

Jurnalist: si v-as mai intreba, in cazul ca va intreaba partenerii externi, tinand cont ca in rapoartele Mecanismului de Cooperare si Verificare este laudata activitatea DNA, ce sa mai inteleaga acum acestia?

Klaus Iohannis: Este clar ca unii vor fi nedumeriti. Altii, probabil, isi vor pune si alte intrebari, si, cu siguranta, acest demers nu va duce spre imbunatatirea imaginii Romaniei.

Jurnalist: Pe de alta parte, domnule Presedinte, DNA inseamna doar Laura Codruta Kövesi?

Klaus Iohannis: Va multumesc, o zi buna!

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a cerut joi, in urma prezentarii raportului privind managementul la DNA, declansarea procedurii de revocare a Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA, solicitarea fiind transmisa catre CSM si presedintelui Romaniei.

„Pentru aceste fapte si acte (n.r.: existente in raportul privind activitatea manageriala a sefului DNA), de netolerat intr-un stat de drept, in temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declansarea procedurii de revocare din functie a procurorului sef DNA. Prezentul raport va fi transmis sectiei de procurori a CSM si catre presedintele Romaniei pentru a analiza si decide in raport cu competentele institutionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justitiei.

Acesta a mai afirmat ca actiunile Laurei Codruta Kovesi pot pune in pericol insasi activitatea institutiei.

„DNA trebuie sa continue sa functioneze in mod legal. DNA nu se identifica cu procurorul sef ale carui actiuni au demonstrat ca pot pune in pericol chiar institutia pe care o conduce, prin comportament discretionar, sfidarea Parlamentului, contestarea deciziilor CCR. Statul de drept este statul in care actiunea fiecarei autoritati publice este reglementata prin lege, se supune legii in spiritul valorilor democratice”, a spus Toader.

„Voi urma procedura legala si ma voi prezenta, oricand este nevoie, sa raspund, punct cu punct, tuturor afirmatiilor prezentate de ministrul Justitiei”, a declarat procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-un comunicat de presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.