Klaus Iohannis a anuntat vineri, intr-o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, ca refuza propunerile ca Olguta Vasilescu si Mircea Draghici sa devina ministrii Dezvoltarii Regionale, respectiv al Transporturilor. De asemenea, seful statului a anuntat ca isi doreste un nou mandat in fruntea tarii.

Declaratiile integrale ale presedintelui

„Incepem anul 2019, un an cu foarte multe provocari, incepem acum, practic, direct cu Presedintia Consiliului Uniunii Europene. Chiar saptamana viitoare vom avea vizita Comisiei Europene, pentru a incepe in forta aceasta Presedintie. Sunt convins ca vom face fata bine.

In continuare avem deja, in luna mai, primele alegeri, sunt alegeri europarlamentare si de pe acum vreau sa spun deja ca este foarte important sa participam la aceste alegeri. Cu cat mai multi alegatori se prezinta la aceste alegeri, cu atat mai clar va fi rezultatul.

La sfarsitul anului vom avea alegeri prezidentiale si reiterez ce am mai spus, voi intra in competitie pentru un nou mandat de Presedinte.

Pe intreg anul 2019, obiectivele mari pe care le am, care sunt obiectivele Romaniei, sunt o mai profunda si mai buna integrare europeana, consolidarea posturii noastre in cadrul NATO si poate chiar reusim in cursul acestui an sa avem o intarire a prezentei NATO pe flancul estic, ceea ce, cu siguranta, ar fi bine, ar fi foarte bine pentru noi. si unul din obiectivele mari, foarte importante, pentru mine si in anul 2019 este consolidarea statului de drept in Romania, asta insemnand, evident, printre altele, si continuarea in forta a luptei impotriva coruptiei.

Personal, obiectivul meu pentru alegerile prezidentiale este castigarea unui al doilea mandat de Presedinte al Romaniei.

Sesiune de intrebari si raspunsuri:

Jurnalist: Domnule Presedinte, avem o situatie la Ministerul Transporturilor si Ministerul Dezvoltarii? Tocmai ati semnat decretele de revocare ale celor doi ministri. Ce se intampla acum acolo? Vor fi interimari, vor fi… Dati curs propunerilor venite din partea Premierului?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Ieri am semnat decretele de revocare, care au fost si publicate, si s-a vazut inca o data ca decretele mele se publica in aceeasi zi, ca sa ne amintim de o discutie pe care am avut-o acum cateva zile.

Nu am formulat inca un raspuns de refuz, fiindca asta va fi, voi refuza propunerile inaintate de Prim-ministru, fiindca aici avem si argumente de legalitate, dar avem si argumente de oportunitate. Echipa mea lucreaza la aceasta analiza, insa pana la mijlocul saptamanii viitoare voi da publicitatii inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile facute de Prim-ministru.

Jurnalist: Faptul ca cei doi au dosare penale, acesta este un argument pentru care respingeti aceste propuneri?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceste argumente le veti putea gasi in argumentatia pe care o voi prezenta, inclusiv public.

Jurnalist: Cu Premierul Viorica Dancila intentionati sa discutati despre acest refuz, al doilea?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cu doamna Prim-ministru intentionez sa discut ori de cate ori ma cauta intr-o chestiune care priveste Guvernul.

Jurnalist: Cum ii raspundeti doamnei Premier? Declara dumneaei ca nu va exercitati rolul de mediator, dupa o discutie pe care ati avut-o despre cele doua propuneri.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cu tot respectul pentru dumneavoastra, care sunteti jurnalisti acreditati la Cotroceni si colaboram foarte bine, nu prin dumneavoastra transmit raspunsurile doamnei Prim-ministru.

Jurnalist: Dar avand in vedere aceste acuze venite din partea Prim-ministrului, cum vedeti colaborarea cu Prim-ministrul si cu Guvernul, pe parcursul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Pe parcursul Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, pe teme europene, voi avea grija sa avem pozitii care ne ajuta sa indeplinim cu succes aceasta Presedintie.

Jurnalist: Credeti ca va exista din partea PSD sa revina cu propunerea Liei Olguta Vasilescu, de aceasta data la Transporturi, avand in vedere ca prima si prima data a fost un refuz de remaniere? De fapt, nu i-ati remaniat pe cei doi ministri.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, nu stiu ce va face PSD, vom observa.

Jurnalist: Este legal, din punctul dumneavoastra de vedere?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta vom vedea atunci cand vom avea o propunere si o analizam impreuna cu juristii.

Jurnalist: Domnule Presedinte, CCR a stabilit intr-o decizie mai veche ca nu pot fi date argumente pe baza de oportunitate si as vrea sa va intreb, totusi, care ar fi aceste argumente, pentru ca vorbeati despre ele mai devreme.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceste argumente le veti gasi in documentul scris.

Jurnalist: Ne puteti spune ce ati decis cu privire la propunerile ministrului justitiei pentru ca, stim, din nou, v-a cerut sa o numiti pe Adina Florea la sefia DNA, o propunere, bineinteles, dar decizia este a dumneavoastra. Ce veti decide?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: in privinta propunerilor de numire pentru procurori, pentru pozitiile de conducere, aceste propuneri sunt in analiza departamentului de resort. Este totusi important de retinut ca domnul ministru a considerat pur si simplu sa trimita aceleasi propuneri fara modificari, lucru care este cel putin ciudat, ca sa ma exprim asa.

Jurnalist: Domnule Presedinte, la nivelul Guvernului se invoca un anumit blocaj care ar putea exista la cele doua ministere, neexistand nici titular, nici interimar. Cum vedeti dumneavoastra aceasta situatie?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceasta situatie o vad foarte simplu. Atata vreme cat exista un ministru pe scaunul de ministru, nu exista blocaj. Iar daca PSD doreste alti ministri, n-are decat sa faca pasii prevazuti de Constitutie.

Jurnalist: Social-democratii spun ca au facut deja acesti pasi, ca au venit deja cu doua propuneri si ca dumneavoastra, practic, din punct de vedere constitutional, nu mai puteati refuza aceste propuneri.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, o sa aiba ocazia sa mai incerce o data.

Jurnalist: Domnule Presedinte, cum vedeti lipsa bugetului de stat, a unui proiect la inceputul lunii ianuarie, faptul ca e posibil sa ajunga abia la sfarsitul lunii in guvern si apoi la parlament?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Ei, iata, asta este o problema grava. Eu am pus aceasta intrebare deja in decembrie, daca va amintiti, si o mai pun o data: unde este proiectul de buget?

PSD a guvernat in tot acest timp, PSD a avut toate conditiile si trebuia sa vina, conform legii in vigoare, pana pe 15 noiembrie cu proiectul de buget. Nu exista la momentul acesta nici un proiect de buget. Ba dimpotriva, in loc sa se ocupe de buget, fiindca toata lumea are nevoie de bugetul pe anul in curs, este deja tarziu, se ocupa de schimbat sefi de la ANAF si din alte pozitii, lucru care mie imi da foarte mult de gandit.

Probabil exista probleme cu bugetul. Aceste lucruri trebuie sa le explice de urgenta PSD si sa vina cu un proiect de buget.

Jurnalist: Este nevoie de o sedinta extraordinara a Parlamentului? Chiar membrii opozitiei cereau acest lucru.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Ar fi de dorit sa se faca toti pasii pentru a avea cat se poate de repede bugetul pe 2019. insa nu de Parlament tine aceasta chestiune. Mai intai trebuie sa vina Guvernul cu un proiect de buget, dupa care, sigur, Parlamentul poate sa hotarasca cand il ia in discutie.

Jurnalist: Domnule Presedinte, cand veti merge la urmatoarea sedinta de Guvern? Promiteati ca veti merge la sedintele de guvern, ati lipsit la una, s-a tot discutat atunci…

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: O sa va anunt din timp.

Jurnalist: Vorbeati de 2019 ca un an al provocarilor si de lupta anticoruptie, de asemenea, ca va ocupa un loc important. Va indoiati la sfarsitul anului trecut ca va exista acea ordonanta privind amnistia si gratierea. Va mentineti indoielile sau aveti informatii ca totusi acest lucru se va intampla?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta cred ca trebuie sa intrebati la PSD.

Jurnalist: Domnule Presedinte, si pentru ca vorbeati despre candidatura dumneavoastra, sunteti optimist? Care ar fi contracandidatii de care va temeti, totusi?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, sunt foarte optimist. Nu ma tem de niciun contracandidat. Nu ma tem niciodata de contracandidati. Alegerile sunt alegeri. Cine doreste sa obtina un mandat trebuie sa se prezinte in postura de candidat. Eu ma voi prezenta si sunt optimist, da!

Jurnalist: si cum vedeti o cursa prezidentiala cu Liviu Dragnea?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu cred ca orice cursa electorala are un parcurs pe care il cunoastem, cu campanie electorala, dar, in final, important este ce doresc alegatorii. si la sfarsitul anului 2019 vom sti ce Presedinte si-au dorit romanii.

Jurnalist: Domnule Presedinte, as reveni la documentele pe care vi le-a trimis ministrul justitiei in ceea ce priveste finalizarea procedurii de revocare a Procurorului General. Cand veti lua o decizie in acest sens?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aici pot sa va raspund foarte simplu: domnul ministru, probabil neavand alta treaba mai buna de facut, ne-a mai trimis inca o data documentele pe care le trimisese pentru revocare. in aceasta etapa, pot sa va raspund foarte simplu: nu voi revoca pe Procurorul General Augustin Lazar.

Jurnalist: De ce? Care ar fi motivele?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Astea le-am mai explicat, dar imi face placere sa va mai spun inca o data. Procurorul General Lazar face o treaba foarte buna acolo. Sunt multumit de activitatea domniei sale, iar evaluarea, sau asa zisa evaluare, pe care a prezentat-o ministrul justitiei nu satisface rigorile legii.

Jurnalist: Mai multe organizatii civice va cer sa nu promulgati modificarile la legea de functionare si organizare a Politiei Romane. Veti da curs propunerilor sa nu promulgati aceasta lege, aceste modificari?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta o sa aflati cand va fi publicat documentul.

Jurnalist: Revenim putin la finalul acestui an si la alegerile prezidentiale. Spuneati ca veti candida pentru un al doilea mandat. Ce partid politic va sustine?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Clar, ma sustine PNL. Este partidul din care provin, este partidul care a hotarat de multa vreme ca ma va sustine pentru un al doilea mandat.

Jurnalist: Ati avea nevoie cumva si de o sustinere mai mare? Ar fi benefica, in contextul in care ar putea exista si o formatiune mai larga de dreapta?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta, sigur, ramane o discutie care se poate purta, si se va purta, insa importanta este sustinerea romanilor.

Jurnalist: Cu privire la doamna Florea, veti accepta?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: La asta am raspuns deja. Este dosarul in analiza.

Jurnalist: Prim-ministrul Viorica Dancila a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala in urma semnarii decretului de prelungire a mandatului sefului Statului Major. Cum vedeti acest demers, pe care l-a anuntat Premierul?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu vad ca nu se poate sesiza Curtea Constitutionala. Eu am semnat acel decret, fiindca asa imi permite legea. Legea specifica, spune clar. Mandatul sefului Statului Major poate fi prelungit.

Una la mana, nu scrie niciunde in lege ca Presedintele trebuie sa astepte propunerea ministrului pentru prelungire.

Doi, va dati seama ce ar fi fost ca Romania sa nu aiba sef al Armatei. Este inadmisibil si imposibil asa ceva.

Iar PSD, care a fost incapabil sa vina cu o propunere serioasa, nu are decat sa stea si sa se mai gandeasca. Eu nu am cum sa stau in Romania fara sef al Armatei, drept pentru care am prelungit mandatul generalului Ciuca, care a facut o treaba foarte buna in cei patru ani. Stau foarte linistit cu el ca sef al Armatei pentru inca un an de zile. Mi se pare o solutie foarte buna, o solutie care este perfect pe lege si pe Constitutie.

Jurnalist: Deci nu exista nici un conflict juridic de natura constitutionala, asa cum sugerau, de altfel, social-democratii?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Bineinteles ca nu exista niciun conflict, nu exista absolut niciun conflict si nicio discutie pe aceasta tema. Va multumesc! Va doresc un An Nou fericit!”