Klaus Iohannis, iesira dura la adresa guvernarii PSDragnea! "S-a ales praful de promisiunile PSD, guvernarea - un esec de la un capat la altul"

Presedintele Klaus Iohannis a criticat din nou PSD pentru situatia din sistemul medical, precizand ca a fost pacient si vorbeste in cunostinta de cauza. In opinia sefului statului, reprezentantii PSD nu si-au indeplinit obiectivele asumate pentru domeniul sanatatii, legate de construirea a opt spitale regionale, unul republican si modernizarea celor existente, spunand ca guvernarea PSD este "un esec de la un capat la altul". "Este revoltator ca ministrul Sanatatii a pornit o campanie mai degraba de imagine decat una de informare prin spitalele din tara", a spus Iohannis. In replica, ministrul Sanatatii i-a transmis ca "Ar fi bine sa ma lase in pace", amintindu-i ca atunci cand altii de alta culoare politica faceau acelasi lucru erau apreciati.

Klaus Iohannis a criticat dur PSD. "Guvernarea actuala este un esec de la un capat la altul, s-a ales praful de promisiunile din domeniul Sanatatii, agenda este acaparata de problemele personale ale liderilor", a declarat presedintele, dupa ce a acordat distinctii cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii.

"Eu cunosc foarte bine sistemul de sanatate din Romania, am fost pacient in spitale publice din tara si stiu cu ce se confrunta medicii si asistentele medicale, cercetatorii si tot personalul din acest sistem. Am vizitat spitale publice si private si centre de cercetare medicala si am vazut oameni care, lucrand in conditii precare, incearca sa-si faca bine meseria, in ciuda piedicilor cu care se confrunta. Acestia sunt oamenii catre care imi indrept aprecierea si recunostinta, indiferent unde lucreaza.

Dumneavoastra, cei prezenti astazi aici, reprezentati spitale si institute medicale cu traditie, cu vechime de peste 50 de ani, al caror atribut comun il constituie perseverenta de a salva pacientii, in ciuda dificultatilor cu care se confrunta sistemul sanitar in Romania.

Din pacate, actuala guvernare PSD este un esec de la un capat la altul. PSD a promis romanilor nu mai putin de 8 spitale regionale si un spital republican. A promis, de asemenea, reabilitarea, modernizarea si dotarea spitalelor existente. Sunt angajamente scrise negru pe alb in programul de guvernare, asumat si votat in Parlament.

Ce s-a intamplat cu ele? Simplu, ca si in economie, educatie, infrastructura, si de promisiunile in domeniul sanatatii s-a ales praful. Agenda publica este acaparata de peste doi ani de problemele personale ale liderilor PSD certati cu justitia, timp in care cetatenii sufera tot mai mult de pe urma incompetentei guvernantilor.

Este revoltator ca ministrul Sanatatii a pornit o campanie mai degraba de imagine decat una de informare prin spitalele din tara. Cum sa mai creada cineva ca PSD chiar va construi noi spitale?

in ciuda scandalurilor zilnice prin care se incearca sa se obtina capital de imagine pentru Guvern, cei mai multi medici si asistente medicale sunt si raman profesionisti, si inca de cea mai buna calitate.

Ce fac guvernantii ca sa ii ajute? Mai nimic, in afara unor excese de autoritate prin care incearca sa acopere lipsa de actiuni concrete menite sa sprijine domeniul sanatatii.

Nici in domeniul resurselor umane din sanatate obiectivele asumate de guvernanti nu au fost indeplinite, in pofida promisiunilor din perioada electorala.

Rezidentiatul nu a fost reformat, asa cum s-a promis, iar in momentul de fata nu exista o planificare reala a necesarului de angajati in sanatate.

Concret, numarul de locuri si posturi nu este corelat cu numarul de absolventi de medicina si nici cu necesarul de resurse umane, per ansamblu si pe specialitati.

In tara noastra sunt educati foarte multi tineri medici, dar ne confruntam in continuare cu dezechilibre pe specialitati, cu dezechilibre in distributia medicilor in urban-rural, dar si intre judete ori regiuni, iar exodul nu a fost stopat.

Pesedistii guverneaza incercand permanent sa gaseasca tapi ispasitori pentru propriile esecuri. Nu mai pot pacali insa pe nimeni, in sanatate cu atat mai putin.

Daca si-ar fi propus in mod real sa construiasca sau sa reabiliteze spitale in Romania, Guvernul nu ar fi trebuit decat sa acceseze banii europeni. Avem la dispozitie fonduri pe care PSD pur si simplu nu vrea sa le foloseasca.

Viitorul in medicina inseamna inovare, digitalizare, sustenabilitate, asigurarea acoperirii universale cu servicii de sanatate.

Un act medical de calitate nu poate exista fara un corp medical dedicat, devotat si responsabil. in acelasi timp, un act medical de calitate nu poate exista in absenta unor spitale curate, care sa nu duca lipsa de aparatura medicala sau de medicamente sau de consumabile.

Avem nevoie de mai multe exemple precum cele oferite de dumneavoastra, cei prezenti aici, care va desfasurati activitatea cu maxima responsabilitate in ciuda conditiilor de munca mai mult decat dificile!

Prin inaltele distinctii ale statului roman pe care vi le ofer astazi, va transmit toata aprecierea mea pentru daruirea cu care aveti grija de sanatatea noastra, a tuturor, si pentru valorile pe care le promovati in randul tinerei generatii de profesionisti din domeniul sanatatii!", a spus seful statului.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, i-a raspuns presedintelui.

„Pe de o parte spunea ca ma aflu intr-o campanie de imagine, pe de alta parte, chiar la finalul expozeului, spunea ca actul medical inseamna si spitale curate. Pai eu nu inteleg, cand a vorbit serios. Domnul presedinte a aflat abia acum despre dificultatile cu care se confrunta sistemul. imi pare bine ca a aflat abia acum, dar i-as aduce aminte domnului presedinte ca atunci cand altii de alta culoare politica faceau acelasi lucru erau apreciati. Observ ca are alte unitati de masura in domeniul sanatatii” a spus Sorina Pintea, citata de News.ro.

Ministrul Sanatatii a replicat ca nu a inteles care au fost criteriile dupa care seful statului a decis sa premieze unele unitati medicale. Referindu-se la spitalul din Constanta, care a fost decorat de presedinte, ministrul a spus ca nu a stiut ca acest spital urma sa primeasca o distinctie de la seful statului atunci cand a mers in vizita acolo. "Lucrurile din punctul meu de vedere sunt foarte clare: domnul presedinte nu a fost bine consiliat in problema sanatatii. si Spitalul Judetean Cluj are probleme, lucru scos in evidenta nu doar de mine ci si de pacienti care au trecut pragul acelui spital", a mai spus Sorina Pintea.

„Daca acestea sunt spitalele pe care dansul le considera bune pentru pacientii din Romania, mie-mi pare rau”, a mai afirmat Pintea. Aceasta a tinut sa precizeze ca programul de guvernare al PSD nu prevede doar construirea spitalelor regionale, ci documentul „are mai multe puncte pe care le-a indeplinit”.

„Poate ca domnul presedinte ar trebui sa fie informat de investitiile pe care le-am facut anul trecut, acum doi ani si anul acesta. Anul acesta bugetul pentru investitii este celmai mare din istoria ministerului”, a mai spus Pintea. Ministrul Sanatatii a spus ca va continua controalele in spitale. „Voi face in continuare aceste controale pentru ca imi doresc intr-adevar sa schimbam ceva in acest sistem si cred ca ar fi bine sa ma lase in pace”, a concluzionat Sorina Pintea.

16 apr 15:45