Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la intalnirea cu sefii de misiuni diplomatice acreditati la Bucuresti, ca va face tot ceea ce tine de el pentru ca democratia si statul de drept din Romania sa nu fie afectate.

„O buna parte a eforturilor noastre este in acest moment indreptata catre exercitarea cu succes a Presedintiei tarii noastre la Consiliul UE. Va spuneam la intalnirea noastra de anul trecut ca, pentru ca politica externa si europeana a Romaniei sa fie performanta, statul roman trebuie sa ramana unul in care democratia liberala si statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justitie independenta si eficiente. Aceste considerente raman valabile acum, cand detinem presedintia Consiliului UE, mai mult ca niciodata. Va asigur ca voi face tot ce tine de mine ca presedinte pentru ca aceste valori sa nu fie afectate“, a afirmat presedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a dat asigurari ca, indiferent de scena foarte dinamica a politicii interne romanesti, in ceea ce priveste afacerile europene toti factorii de decizie ai Romaniei vor actiona unitar si cat mai eficient astfel incat Presedintia Consiliului UE sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

„Dar exercitarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene nu presupune ca celelalte constante si prioritati strategice ale Romaniei vor intra pentru 6 luni pe un plan secundar.Astfel, triada conceptuala strategica a politicii externe a Romaniei se va mentine neatinsa: dincolo de obiectivul cresterii rolului Romaniei in cadrul Uniunii Europene, care va fi – sper – maximizat de exercitarea Presedintiei, pastram obiectivul central al consolidarii si extinderii Parteneriatului Strategic cu Statele Unite si pe cel al cresterii rolului si sustinerii Romaniei in cadrul si pentru Alianta Nord-Atlantica“, a precizat presedintele, citat de News.ro.