Klaus Iohannis: Am promis ca voi merge in piata! Vezi ce au cerut reprezentantii strazii

Presedintele Klaus Iohannis a invitat reprezentantii societatii civile si ai strazii pentru a transmite toate ideile si nemultumirile care au stat la baza ultimelor zile de proteste. Este nevoie de o schimbare complexa Am terminat prima runda de consultari si nu spun consultari cu partidele, fiindca de data asta consultarile au avut un specific aparte. Ultimii participanti i-am avut acum, la consultari destul de ample, si este vorba despre reprezentanti din societatea civila si din piata. Ma voi referi prima data la aceasta ultima intalnire, care mie mi s-a parut una foarte buna. A fost foarte buna, oameni care au venit cu idei foarte bune, concepte gandite, abordari care pentru mine in aceasta etapa sunt de un real folos. Voi prelua buna parte din aceste idei si le voi duce inspre partidele politice. A fost evident, in discutia cu reprezentantii societatii civile si ai pietei ca asteptarile sunt multiple si cu siguranta toate sunt indreptatite, dar in aceasta etapa putem sa constatam, am putut eu sa constat inca o data in plus ca nu este nevoie de o simpla schimbare de Guvern. Este nevoie de o schimbare complexa in politica romaneasca. Toti, dar absolut toti, asteapta sa vina in fata politicieni noi, politicieni care nu au avut nimic de-a face cu coruptia, care nu au fost urmariti penal, care nu au facut afaceri dubioase, aceste lucruri sunt clare si pot sa va spun ca aceste lucruri au fost bine intelese si de liderii politici cu care m-am intalnit in aceste zile.

In cursul acestei ultime intalniri, am primit multiple invitatii de a merge in piata si le-am promis ca voi merge, dar nu voi anunta nici ora, nici macar ziua in care voi merge in piata, fiindca nu vreau sa fac din asta un eveniment media, ci vreau sa merg sa vorbesc si eu cu oameni simpli care sunt in piata, sa-mi spuna mie ce asteapta de la mine, ce asteapta de la clasa politica.

In discutiile cu liderii politici am constatat cateva lucruri imbucuratoare: toata lumea a inteles ca este vorba de mai mult decat o schimbare de Guvern. Toata lumea a inteles ca electoratul si sigur, piata sau strada, cum se spune, asteapta schimbari in abordarea politica, asteapta mai multa curatenie, mai multa seriozitate, mai multe solutii, mai multa transparenta in politica. Aceste lucruri au fost bine intelese si m-am bucurat. Am constatat si probabil si dumneavoastra ati constatat, fiindca s-au facut declaratii dupa fiecare serie de consultari, ca nu a venit nimeni cu o propunere de Prim-ministru, este o noutate in politica romaneasca. Nu a venit nimeni cu idei fixe, toti au venit cu multa deschidere, toti au venit cu deschidere spre solutii care sunt si asteptate si dorite. Cu fiecare grup in parte am convenit cateva lucruri si aceste lucruri vreau sa le spun si acum, in public: o singura runda de consultari, de data aceasta, nu este suficienta, fiindca situatia este speciala. Nu este nici pe departe suficient un nume, ba dimpotriva, a veni cu un nume este un lucru relativ simplu. Ceea ce vrem sa facem este sa ne intelegem asupra unei abordari. Prima data, sa stim cum abordam chestiunea. Sunt, sigur, multe variante. S-a vehiculat varianta alegerilor anticipate, varianta unui prim-ministru politic, varianta unui Prim-ministru nepolitic, asa-numit tehnocrat, tot felul de variante in discutii.

Concluzia mea din aceasta prima runda de consultari este ca majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre alegeri anticipate. Majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus sa discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea, niciun partid nu a venit cu o propunere de Prim-ministru. Aceste concluzii, cat de simple suna, sunt foarte importante si trebuie in continuare discutate si negociate. Indiferent in ce varianta vom merge mai departe - cu alegeri anticipate, sau cu un guvern tehnocrat - este evident ca trebuie sa se inteleaga partidele politice asupra unui program minimal, ce trebuie facut in perioada urmatoare: bugetul, spitalele, scolile s.a.m.d. Aceste lucruri vor trebui convenite cu partidele politice.

Eu sunt optimist, voi convoca o noua runda de consultari pentru inceputul saptamanii viitoare si cred ca este posibil ca, poate deja la sfarsitul saptamanii viitoare, sa avem o concluzie cu care pot sa vin in fata publicului. Ce a transmis Adi Despot dupa consultari

Am fost la Cotroceni la prima runda de consultari. Am fost invitat de catre Presedintele Klaus Iohannis si am considerat ca trebuie sa fiu acolo, din respect pentru oamenii din strada si fata de institutia prezidentiala. Desi niciunul dintre participanti nu s-a autoproclamat “reprezentant al strazii”, cele mai multe dintre doleantele noastre au fost exprimate! M-am intors cu SPERANTA

Ce au cerut reprezentantii strazii Mihai Dragos, presedintele Consiliului Tineretului din Romania, a declarat ca solicitarea principala a fost pentru un Guvern "curat". "Este foarte important ca Guvernul care urmeaza sa fie desemnat sa nu aiba oameni murdari, sa fie un Guvern curat. Sa nu cuprinda persoane condamnate penale, persoane urmarite penal, persoane a caror cercetare penala a fost blocata de Parlament, traseisti, ofiteri sau colaboratori ai Securitatii si asa mai departe", a spus acesta. Un alt subiect discutat de societatea civila cu presedintele Iohannis a fost implicarea celor din strada si din ONG-uri in politica, potrivit jurnalistului Liviu Mihai, reprezentant al asociatiei Salvati Dunarea si Delta. "Presedintele ne-a spus ca daca vrem o alta clasa politica sa ne implicam si ca ne va lua parteneri si cu noi va incerca sa construiasca o alta clasa politica. (...) Ne-a invitat sa intram in partide. Nu in partidele actuale, ci, eventual, sa facem partide noi. Personal cred ca este momentul cel mai bun", a spus Liviu Mihaiu, precizand ca din interiorul sistemului se pot schimba lucrurile mult mai rapid. Mai mult, Liviu Mihaiu i-a cerut sefului statului sa faca din societatea civila un partener oficial de discutii. "L-am rugat pe presedintele Iohannis sa faca din societatea civila un partener oficiala, nu de catastrofa. Nu (...) atunci cand e bine sa dai in poza cu reprezentantii ei", a spus jurnalistul, conform Mediafax.  
6 noi 19:23Cap Limpede
Loading...