Dupa o luna de dispute intre guvern si presedintie, Klaus Iohannis a semnat joi decretele si i-a eliberat din functie pe ministrii demisionari de la Transporturi si Dezvoltare. Lucian Sova si Paul Stanescu au fost remaniati la sfarsitul lui noiembrie, iar presedintele are pe biroul sau si numele celor care ar trebui sa le ia locul.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat decretul pentru constatarea vacantei unei functii de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stanescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si decretul pentru constatarea vacantei unei functii de membru al Guvernului prin demisia lui Lucian sova, ministrul Transporturilor.

Presedintele are pe masa sa numele celor doi care ar putea sa preia cele doua portofolii: Olguta Vasilescu – care a ramas pe dinafara guvernului -, pentru Ministerul Dezvoltarii, iar un apropiat al lui Liviu Dragnea, trezorierul PSD, MIrcea Draghici, pentru Ministerul Transporturilor.

Pe 20 noiembrie anul trecut, presedintele Klaus Iohannis a semnat remanierea ministrilor propusi de PSD, cu exceptia celor doi ministri, considerand ca propunerile de inlocuire a acestora, respectiv Lia Olguta Vasilescu si Ilan Laufer, sunt nepotrivite.

Ulterior, la Transporturi a fost propus Mircea Draghici, iar Lia Olguta Vasilescu la Dezvoltare.

Pe 22 noiembrie, Lucian Sova a demisionat de la Ministerul Transporturilor, iar pe 26 noiembrie a demisionat si Paul Stanescu de la Ministerul Dezvoltarii.

Guvernul a sesizat la CCR un conflict cu presedintele Iohannis, iar Curtea a decis ca seful statului nu si-a exercitat atributiile constitutionale cand nu a luat act de demisiile celor doi ministri si nu a constatat vacantarea posturilor.