Un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti a respins, vineri, cererea autoritatilor turce de extradare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicatia Zaman Romania, informeaza Agerpres. Decizia a fost luata dupa aproximativ un sfert de ora de deliberari. Si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti s-a opus extradarii jurnalistului.

Demirkaya a declarat ca nu doreste sa fie extradat si ca a cerut azil politic in Romania.

„Nu doresc sa fiu trimis in Turcia. Justitia nu functioneaza. Cadrele didactice si jurnalistii sunt o tinta pentru autoritatile de acolo. In momentul de fata, conform statisticilor, din 326 de ziaristi incarcerati la nivel global, aproximativ 170 sunt retinuti in Turcia. (…) Ma opun extradarii. Motivul pentru care ma opun extradarii este ca Justitia nu functioneaza corect in Turcia. Exista tortura. (…) Foarte multi ziaristi de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimisi la inchisoare, precum si rude de-ale mele”, afirma el atunci, potrivit news.ro.

De asemenea, a sustinut ca acuzatiile oficiale se refera la faptul ca a avut conturi si bani intr-o banca ce a fost infiintata legal in Turcia si la faptul ca, in calitate de cadru didactic si manager al unor scoli considerate ca apartinand „retelei Gulen”, a avut instalata pe telefon o aplicatie, care in 2015, a fost inchisa la nivel global si nu mai exista.

Ziaristul Kamil Demirkaya, angajat al publicatiei Zaman Romania, a fost retinut in 5 decembrie, in baza unui mandat de extradare emis la ordinul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informatiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost insa eliberat dupa ce a fost audiat de utoritatile judiciare romane.

Demirkaya se afla de doi ani in Romania, unde lucreaza pentru Zaman Romania, avand un permis de sedere temporara.

In luna noiembrie 2018, el si-a depus actele pentru prelungirea permisului de sedere, documentele aflandu-se in curs de procesare. In ziua retinerii sale, Zaman Romania anunta ca la ordinul presedintelui turc, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat ca este membru al miscarii

Ziaristul turc locuieste in Bucuresti impreuna cu sotia si fiul sau in varsta de 10 ani.

„Ziarul Zaman Romania este alaturi de familia ziaristului si cere autoritatilor romane sa ia in considerare faptul ca Ankara a inceput din vara lui 2016 o vanatoare a ziaristilor si a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya si-a facut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara”, anunta atunci publicatia.