Judecatorul Cristi Danilet este profund revoltat de modul in care Curtea Constitutionala provoaca schimbari in arhitectura juridica a Romaniei, sustinand ca CCR „a inceput sa legifereze”.

„Schimbarea practicii trebuie motivata intr-un mod profund. CCR a devenit creatoare de legi. Curtea noastra de cativa ani de zile, din 2011, a inceput sa legifereze.

Cele mai controversate decizii ale CCR sunt vreo trei. Cea cu colaborarea cu serviciile de informatii care nu mai pot fi folosite de procurori pentru activitati de urmarile penala. Procurorii stau in birouri si trebuie sa apeleze la anumite structuri statale. Ei trebuie sa apeleze la politia judiciara care este sub autoritatea ministrului de Interne. La celelate operatiuni speciale, procurorii apelau la servicii, pentru filaje, interceptari.
Am ajuns sa diabolizam SRI ca si cum ar fi un fel de agent strain. Procurorii nu mai au cu cine lucra.

A doua decizie este cea referitoare la revocarea Codrutei Kovesi. CCR redescopera o norma uitata de peste 10 ani de zile. Constitutia are prevederi defecte.

In 2004, ministrul Justitiei a fost inlaturat din mai multe atributii pe care le avea asupra procurorilor. Dar anul trecut vine CCR si spune ca dl Toader a facut bine ca a propus revocarea pentru ca norma ii permite, desi legea nu detaliaza. Este o mutatie prin care CCR devine extrem de activa. Ea stabileste care institutie e mai puternica decat alta. Ministrul Justitiei devine cel mai puternic actor din sistemul judiciar”, a declarat Danilet pentru hotnews.ro.