Presedintele Klaus Iohannis a desfiintat, luni seara, „realizarile” PSD dupa un an si jumatate de guvernare.

Discursul integral al presedintelui

„Astazi despre banii romanilor. S-au publicat astazi datele care arata executia bugetara din primul trimestru al anului 2018, date publicate cu intarziere. Ma voi referi la aceste date, care arata executia finantelor publice. Dar inainte de asta, cateva aprecieri mai generale.

As incepe cu o constatare pe care am mai facut-o in diferite formule. Programul de guvernare PSD, de la bun inceput, s-a aflat pe contrasensul unei logici economice elementare.

Dupa cum se cunoaste, PSD a propus romanilor, pe de-o parte, scaderea taxelor si impozitelor, o actiune inceputa acum doi ani cu scaderea TVA. Pe de alta parte, au propus o crestere puternica a cheltuielilor bugetare, pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri, au spus ei, pentru autostrazi, au spus ei, pentru scoli, au spus ei.

Pentru economisti, dar si pentru cei interesati, aceasta abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economica care a fost propusa de PSD. Scaderea impozitelor, cresterea salariilor si realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuatie care cu greu poate fi dusa la bun sfarsit. si, intr-adevar, trebuie sa vedem un pic cat va tine aceasta iluzie creata de PSD.

in privinta cresterilor salariale, la care m-am mai referit, PSD a reusit contraperformanta rara. Pana si cei carora le-au crescut salariile sunt nemultumiti. S-a promis o crestere de 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a ramas pe hartie, fiindca, printr-o inginerie contabila, au fost trecute cheltuielile de CAS de la angajator, partea care revenea angajatorului, la salariat, si astfel s-a anulat practic aceasta crestere.

Dupa deja aproape un an si jumatate de guvernare PSD, cu aceasta faza extrem de discutabila a cresterilor salariale asa-zise, nu vedem insa nici drumuri, nici autostrazi, nici scoli, nici spitale. Nimic!

Pe de alta parte, lumea se intreaba totusi de unde vin acesti bani pentru anumite cresteri care s-au realizat si, daca ne uitam cu atentie, povestea este una trista. PSD, in fapt, amaneteaza viitorul tarii! Creste salarii si pensii, si neglijeaza investitii importante si in infrastructura, si investitii necesare dezvoltarii in general.

Acum, din punct de vedere fiscal-bugetar, bugetul national este supus unei presiuni imense. Pe fondul cresterii cheltuielilor totale cu peste 22%, atat este cresterea fata de anul trecut, aceasta presiune trebuia, repet, trebuia atenuata printr-un efort consistent, vizibil, de crestere a veniturilor. Deci, de crestere a incasarilor, or aici lucrurilor nu s-au intamplat deloc asa. Din contra, executia bugetara, si o sa detaliez imediat, arata ca practic la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului. Atentie, program nu impus de cineva, program prezentat tot de guvern. Deci nici macar propriul program nu si l-au indeplinit.

Acest lucru arata ceva trist. PSD este incapabil sa tina ordine in finantele publice!

Iar dupa trei prim-ministri, si tot atatia sefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea, lipsa de predictibilitate. in ansamblu, un comportament tot mai costisitor pentru contribuabilul roman.

Acum, la venituri bugetare totale. in primul rand, este important sa observam ca guvernarea PSD nu reuseste in niciun chip sa transforme cresterea economica in crestere a veniturilor.

De exemplu, in 2017 – fiindca avem datele intregului an 2017 – noi am avut o crestere de peste 7%, dar, ce sa vezi, veniturile nu au crescut in proportie cu economia. Ba, dimpotriva, surpriza, veniturile in 2017 au fost cu 3 miliarde mai mici decat programul propriu al PSD, programul guvernelor, mai exact, ale PSD.

Pe trimestrul I 2018, ca despre aceste date vorbim acum, veniturile totale au crescut in termeni nominali, suma totala insa, ele sunt cu aproape 5% – 4,5% sub programul bugetar trimestrial. Deci ele sunt sub valoarea programata chiar de Guvern.

si ca sa detaliez un pic, ca aici apar noi si noi vesti proaste. Veniturile fiscale – acestea ar fi trebuit sa creasca pe masura ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai ca nu au atins cota programata, si aici s-a ratat tinta programata cu 5%. Nu, sunt mai mici decat cele din trimestru I 2017. si aici avem o noua contraperformanta a PSD. De la momentul crizei economice din ultimii 9 ani, este prima data cand veniturile fiscale au scazut fata de anul anterior.

Pe urma, veniturile din impozitul pe profit au scazut fata de trimestrul I al anului trecut. Aceasta chestiune este la fel de grava. Este o reflectare a faptului ca, intr-adevar, economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile. Veniturile pauza.

Veniturile din TVA, TVA trebuia sa fie asa, stalpul de baza, pilonul de baza al bugetului. Aici nerealizarea fata de program este de 9% si, poate va amintiti, eu am avertizat atunci cand s-a discutat bugetul pe 2018 ca este nerealist, se bazeaza pe un optimism nemotivat.

Va reamintesc, PSD propunea o crestere cu 16% a veniturilor din TVA si, iata ca in primul trimestru suntem cu 9% sub ceea ce a fost programat. Veniturile din accize, aici este un lucru foarte special. Veniturile din accize reflecta probabil cel mai fidel degringolada din finantele publice gestionate de PSD.

Cu toate ca au crescut preturile, cu toate ca s-a reintrodus acciza pe carburant, chestiune care, apropo, nu a fost prevazuta in acel valoros program de guvernare si, totusi, colectarea de catre ANAF se afla la 12% sub program.

Aceasta este performanta PSD! Cu toate ca romanii platesc preturi mai mari pentru aproape tot, statul nu colecteaza veniturile cuvenite, nu realizeaza nici scoli, nici autostrazi, nici spitale.

Fondurile europene, un nou esec al PSD. Pe partea de venituri, suntem cu 37% sub valoarea programata. La cheltuieli suntem la 43% sub valoarea programata. Este totusi mult sub ce s-a programat si este inadmisibil ca aceste fonduri europene sa nu faca parte din prioritatile Guvernului.

Dar de ce sa ne miram? PSD are tot felul de prioritati: lupta cu BNR, lupta cu investitorii, cu multinationalele, numai cu fondurile europene nu prea se lupta, pentru ca, daca s-ar lupta in interesul romanilor, ar trage banii si ar realiza investitii. Macar de acolo, daca din fonduri proprii nu reusesc sa faca acest lucru.

Romania – aceasta este un lucru negativ – se afla in procedura privind deviatia semnificativa a deficitului bugetar. si aici ar fi bine ca Guvernul PSD sa nu uite ca Romania face in continuare obiectul procedurii europene privind deviatia semnificativa a deficitului si daca nu se corecteaza atunci acest lucru se va agrava, doar ca nu se vede nicio intentie si nicio masura corectiva.

Invit sa-si revina pe guvernantii PSD. Per ansamblu, o evolutie total, total nesatisfacatoare a finantelor publice.

Este imperioasa demisia doamnei Dancila, pentru a face loc unor oameni responsabili si competenti!

si, in acest context, este din ce in ce mai vizibil ca Dragnea si ai lui nu au nicio solutie pentru o guvernare buna si eficienta, a punctat presedintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.