Presedintele a transmis printr-un consilier prezidential un mesaj in cadrul Galei “Women in Economy”.

Romaniei ii lipseste o viziune “clara, inteligenta si pe termen lung” asupra dezvoltarii antreprenoriale, cu modele de crestere economica sanatoasa, a fost mesajul presedintelui Klaus Iohannis, transmis joi de consilierul prezidential Cosmin Marinescu, in cadrul Galei “Women in Economy”, organizata de Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin.

″in ultima perioada, vedem cum Guvernul experimenteaza tot felul de asa-zise reforme si revolutii fiscale, ori dupa ureche, ori dupa modele discutabile. Se iau decizii in mod arbitrar, in spatele usilor inchise, cu ignorarea legii si a realitatilor economice. Dezvoltarea unei tari nu poate avea loc atunci cand relatia dintre stat si mediul de afaceri se transforma intr-o competitie neloiala, un fel de joc cu suma nula. Avem nevoie de solutii de pe urma carora castiga toata lumea. Am aratat de multe ori ca Romaniei ii lipseste o viziune clara, inteligenta si pe termen lung asupra dezvoltarii antreprenoriale. Avem nevoie de modele de crestere economica sanatoasa, bazate pe competitivitate si investitii, nu pe cresteri conjuncturale ale consumului, care se transfera in inflatie si importuri. Romania antreprenoriala are nevoie de decizii responsabile, nu de masuri populiste, fara sustinere pe termen lung, care sfarsesc prin a adanci distorsiuni si dezechilibre deja existente”, a sustinut presedintele in mesaj.

in opinia lui Iohannis, progresele inregistrate de societatea romaneasca “risca sa fie anulate prin lipsa de predictibilitate si transparenta a masurilor fiscale promovate intempestiv si in contradictie” cu realitatile economiei de piata.

Presedintele a felicitat femeile de afaceri pentru contributia “semnificativa” la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei si a salutat demersul Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin de a crea o platforma comuna, de cooperare internationala a confederatiilor patronale.

El a aratat ca economia romaneasca va prospera doar prin implicarea tuturor jucatorilor sai, iar femeile antreprenor ”stiu foarte bine sa lupte” pentru succesul economic. Iohannis a evidentiat ca indicatorii privind initiativa antreprenoriala in randul femeilor plaseaza Romania pe un loc bun in clasamentele internationale de profil, dar “exista in mod cert suficient loc de imbunatatire”.

“Statisticile vorbesc de la sine: prezenta femeilor este din ce in ce mai vizibila in domenii de activitate cu relevanta strategica. La finalul anului trecut circa 37% dintre asociatii companiilor active si aproape 40% dintre titularii de PFA, intreprinderi individuale si familiale, erau femei”, a mentionat el.

Iohannis a adaugat ca ”intr-o perioada dinamica, marcata de schimbari profunde”, societatea mai are “multe de facut” pentru a depasi prejudecatile culturale de gen, dar si pentru a recunoaste “potentialul economic esential al incurajarii si stimularii” antreprenoriatului feminin.

“Poate ca nu o spunem suficient de des, dar, in Romania, femeile de afaceri sunt competitive, serioase, respectate si apreciate pentru ambitia, curajul si determinarea lor. Iar acest lucru este cu atat mai important daca ne gandim ca, de prea multe ori, succesul lor in afaceri trebuie sa depaseasca si obstacolul suplimentar al prejudecatilor de gen. Cu atat mai mari sunt eforturile pentru a reusi, atunci cand trebuie depasite si alte obstacole, generate tocmai de cei care ar trebui sa asigure un mediu economic stabil si predictibil”, a evidentiat el.

Iohannis a transmis cu ocazia zilei de 8 martie gandurile sale de pretuire si respect tuturor femeilor din Romania, precum si intreaga sa consideratie pentru eforturile pe care le fac in economie, dar si in familie si societate.