Acasă Stirile zilei Tech Tehnologia avanseaza: O inventie chinezeasca, rastoarna legile fizicii! Ce poate face noul...

Tehnologia avanseaza: O inventie chinezeasca, rastoarna legile fizicii! Ce poate face noul motor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noul motor este propulsat strict de radiatia electromagnetica cuprinsa intr-o incapere cu microunde. Ce este cel mai intrigant cand vine vorba de un astfel de motor este ca ar incalca legea conservarii momentului, deoarece este capabil sa genereze actiune mecanica fara sa existe un schimb de materie. Atat China, cat si Statele Unite au investit masiv incepand cu 2010 in astfel de motoare imposibile.

Dr. Chen Yue, de la China Academy of Space Technology spune ca a fost deja testata cu succes tehnologia in laborator, dar si ca un nou teste este efectuat in conditii de gravitatie 0, pe orbita, pe statia spatiala Tiangong 2, arata popsci.com.

In contrast cu motoarele clasice, ce se bazeaza pe expulzarea materiei pentru a propulsa sistemul, acest nou concept se bazeaza doar pe electricitate pentru a genera miscare. Cavitatea cu microunde este un container asimetric, cum ar fi un trunchi de con, care are un capat mult mai mare decat celalalt. La capatul mai mic, o sursa de energie electromagnetica bombardeaza spatiul interior. Undele produse se reflecta din peretii spatiului, creand rezonanta electromagnetica, scrie playtech.

Datorita geometriei unui trunchi de con, campul electromagnetic din EmDrive devine dependent de o directie anume. in cazul de fata, campul electromagnetic ”impinge” motorul in sens opus fata de directia partii mai mari a trunchiului de con.

Desi un motor EmDrive poate sa aiba un impuls mic, lipsa gravitatiei si a frecarii din spatiu ii pot permite sa accelereze la viteze mari, de-a lungul timpului. Performanta motorului depinde si de materialul din care este creat, astfel ca motoarele din viitor ar putea fi create din materiale superconductoare.

Implicatiile unei asemenea creatii sunt destul de importante. Un asemenea motor ce propulseaza o nava spatiala ar putea fi mult mai eficient, oferind posibilitatea de misiuni spatiale la distante mari de Pamant, fara sa mai fie nevoie de combustibil aditional.

Momentan, puterea motorului testat este de sub 10 milinewtoni, iar un satelit de dimensiuni medii ar avea nevoie de 0,1 – 1N. Situatia pare promitatoare, insa, si ramane sa vedem cum vor arata urmatoarele variante ale lui EmDrive.