Medicii ne explica de ce, in ciuda aparentelor, femeile sunt mai rezistente decat barbatii. Potrivit unui studiu publicat recent in revista de biologie Bio Essays, femeile sunt programate genetic sa fie mai rezistente la infectii si chiar la boli precum cancerul. Oamenii de stiinta sustin ca secretul femeilor este reprezentat de un duplicat al cromozomului X.

Acesta este cel care da sexul feminin, dar in acelasi timp se crede ca respectivul cromozom le ofera acces femeilor la molecule care pot regla nivelul proteinelor necesare sistemului imunitar, micromolecule de acid ribonucleic (ARN).

Se crede, de asemenea, ca aceste molecule mici pot opri productia anumitor proteine care favorizeaza dezvoltarea cancerului. “Gena care asigura imunitatea corespunzatoare a organismului este situata pe cromozomul X.

Femeia, avand doi cromozomi X, are automat o sansa dubla la un sistem imunitar puternic”, explica Maria Puiu, profesor doctor in genetica medicala la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes”, din Timisoara.

Cromozomul Y, care da sexul masculin, nu poate compensa pentru dublarea genei de imunitate in cazul femeilor. Acesta si este motivul pentru care mortalitatea este mai crescuta, in primul an de viata, in randul bebelusilor de sex masculin decat al celor de sex feminin, adauga specialistul. in acest mod poate fi explicata si speranta de viata cu 10% mai mare in cazul femeilor.

Un specialist american in microbiologie moleculara vine cu o explicatie care aduce in prim plan un alt aspect – hormonii. Se considera ca hormonii responsabili de schimbarile care au loc in organismul femeilor ar putea avea un rol in prevenirea imbolnavirilor.

“Multe dintre celulele noastre imune au receptori pentru hormoni precum estrogenii, ceea ce inseamna ca estrogenii pot regla functionarea acestor celule si modul in care ele raspund la microbi sau alergeni”, explica Sabra Klein, asistent universitar la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, din Statele Unite.

Specialistul adauga ca sistemul imunitar al femeilor este mai puternic atat datorita hormonilor, cat si datorita genelor.

Pe de alta parte, sistemul imunitar al femeilor poate fi atat de puternic incat sa declanseze o afectiune autoimuna, un termen care inglobeaza bolile in care organismul ajunge sa atace propriile celule.

Studiile arata ca femeile sunt mai predispuse la boli precum lupusul sau artrita reumatoida. “Cine lucreaza mai mult poate gresi mai mult”, explica geneticianul Maria Puiu aceasta predispozitie. “Astfel de boli apar ca urmare a unui dezechilibru sau a unei mutatii determinate de un factor de mediu”, adauga medicul.

in toate culturile, femeile au o speranta de viata mai mare decat barbatii. Chiar daca stilul de viata al femeilor s-a schimbat (muncesc, beau, fumeaza, sunt supuse stresului), decalajul nu numai ca nu s-a redus, dar s-a si adancit in favoarea lor.

“Exista mai multe explicatii: femeile merg la medic mai des decat barbatii, iar cromozomii feminini sunt mai rezistenti, ceea ce arata ca e gresit conceptul de sex slab. Nu in ultimul rand, activitatea femeilor nu este atat de solicitanta: barbatii duc greul muncilor fizice, care diminueaza mult mai rapid rezervele biologice decat activitatea intelectuala”, explica gerontologul Ana Capisizu, de la spitalul “Sfantul Luca” din Bucuresti, conform doctorulzilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.