Profesorul universitar Adrian Ivan a preluat in octombrie 2017 functia de rector al Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” (ANIMV) si a declarat de la bun inceput ca vrea sa faca reforma.

In ultimii ani, presa a devoalat o serie de nereguli din interiorul acestei universitati militare, aflata in subordinea SRI.

Pentru 11 teze de doctorat sustinute la ANIMV au fost aduse puternice dovezi ca sunt plagiate.

Un concurs a fost aranjat pentru ca generalul Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, sa obtina gradul de conferentiar universitar.

Actualul ministru al Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, a primit diploma de absolvire a Colegiului National de Informatii (CNI), care face parte din ANIMV, desi el nu a trecut niciodata pragul institutiei.

Acestora li se adauga dezvaluiri legate de reteaua de plagiatori ai lui Gabriel Oprea sau despre politicienii care au dat buzna sa faca doctorate la Academia SRI.

Singurele masuri concrete luate pana acum au fost suspendarea activitatii CNI si emiterea unui verdict de plagiat.

Profesorul Ivan, fost sef al departamentului Studii Internationale si Istorie Contemporana de la Universitatea „Babes-Bolyai”, a punctat pentru Pressone o seama de intentii:

vom analiza toate tezele de doctorat, dar nu putem sa o facem peste noapte;
vom da verdicte de plagiat, dar avem nevoie de experti externi;
daca vom descoperi incalcari de lege, vom depune plangeri penale.

Domnule Adrian Ivan, ati preluat conducerea Academiei Nationale de Informatii intr-un moment in care imaginea institutiei era grav afectata de acuzatii de incalcare a eticii academice si de plagiat in teze de doctorat. Ce ati gasit cand ati ajuns la ANIMV?

− Eu am preluat conducerea Academiei in 2017, insa stiti ca venisem aici in calitate de consultant, in 2016. Am constatat niste lucruri legate de o reforma incepute chiar inainte, sub mandatul predecesorului meu.

Academia si-a revizuit toata politica referitoare la deontologie si la etica. Noi am introdus, poate inaintea celorlalte universitati, un Cod nou de etica la toate programele, de la licenta la scoala doctorala.

Pana in 2017 m-am ocupat cu prioritate de scoala doctorala. Am propus si in Senatul Academiei s-a votat un nou regulament. Am incercat sa creez, si sper ca am reusit, o noua abordare in ceea ce priveste tezele de doctorat.

si, in acelasi timp, am incercat sa creez o noua cultura referitoare la statutul conducatorului de doctorat, pentru ca avem in Academie conducatori tineri, cu CV-uri foarte bune.

Imaginea pe care trebuia sa o dea aceasta noua elita academica de intelligence a fost umbrita de dezbaterile din spatiul public privind anumite teze de doctorat, ca sa nu spun toate tezele de doctorat.

− Cum se face ca un profesor de la Cluj ajunge rectorul Academiei din subordinea SRI?

− in primul rand, Legea educatiei nationale prevede posibilitatea ca cineva din afara sa poata candida la conducerea unei universitati.

Noi suntem universitate militara, suntem o universitate subordonata SRI si, din acest punct de vedere, avem niste reguli.

Rectorul Academiei trebuie sa fie si ofiter al SRI. inainte de a candida, am parcurs toate procedurile cerute de SRI. Vreau sa va spun ca am avut unele retineri cand am venit in calitate de consultant.

− Nu ati fost tocmai consultant, ati fost seful scolii Doctorale.

− Nu am fost, si va pot explica. stiti foarte bine ca ne-am intalnit aici la o reuniune (deschiderea anului universitar doctoral in 2016 – n.r.), la care a participat si domnul director Eduard Hellvig, si la care s-a lansat ideea de a restarta politicile scolii Doctorale in Academie.

Eu am fost invitat de domnul director sa ma ocup de aceasta reforma a scolii Doctorale si a activitatii doctorale.

− Dar dumneavoastra ati fost prezentat atunci ca director al scolii Doctorale.

− Eu am cerut atunci, si am cerut si dupa aceea, sa nu se puna in dreptul numelui meu acea denumire de director al scolii Doctorale.

De ce? in primul rand, legea nu imi permitea. Ca sa fii director intr-o scoala doctorala, trebuie sa fii membru in scoala doctorala respectiva, iar eu nu eram.

Primul lucru pe care l-am cerut domnului Iancu, rectorul de atunci, a fost sa nu se pronunte in ceea ce priveste statutul meu de director.

La discutia pe care am avut-o la Cluj cu domnul Bizadea, cand a venit si mi-a facut oferta…

− Domnul Bizadea, adjunct al directorului SRI, este cel care v-a convins?

− Da, este cel care m-a convins sa particip la acest proiect. Am discutat foarte clar si i-am spus atunci ca vin pentru a participa la concursul pentru postul de director la Consiliul Studiilor Universitare Doctorale (CSUD).

Directorul CSUD are rang de prorector al ANIMV, este prorectorul care se ocupa efectiv de activitatile doctorale. Sigur, domnul Bizadea coordoneaza activitatea Academiei.

Sarcina de a pune in practica aceste demersuri ii revenea domnului Iancu. Domnul Iancu stia cum stau lucrurile, de aceea a si renuntat de a ma numi directorul scolii Doctorale.

Nu am fost niciodata directorul scolii Doctorale. Nu am semnat niciun act in calitate de director al scolii Doctorale, si va spun si de ce.

Cunosc foarte bine Legea educatiei Nationale si stiam ca pot fi acuzat de incompatibilitate intre functia mea de director de departament de la Cluj si cea de director de scoala Doctorala, asimilata functiei de director de departament.

Ca urmare, mi s-a dat o insarcinare, printr-o hotarare a Senatului Academiei si prin decizia rectorului, de a coordona activitatile de doctorat.

Ceea ce nu insemna ca sunt directorul scolii Doctorale. Mai mult decat atat, am fost numit membru in CSUD, pentru ca legea imi permitea si pentru ca indeplineam conditiile.

Am participat la concursul pentru director CSUD, pe care l-am si castigat. Nu am semnat niciodata actul managerial, pentru ca Academia, la plecarea domnului Iancu, ramasese fara rector. Ca urmare, se deschidea posibilitatea sa pot candida la functia de rector al Academiei Nationale de Informatii.

in momentul acela am avut o discutie cu conducerea SRI, pentru ca era normal sa am o discutie, si atunci am zis − Da, voi candida.

Mi-au zis: „Sigur, atunci trebuie sa parcurgi toate procedurile legate de SRI”. si m-am apucat si le-am parcurs.

− Cu cat timp inainte de a candida la functia de rector ati devenit ofiter SRI?

− Am devenit ofiter SRI dupa ce am fost validat de Ministerul Educatiei ca si castigator al functiei de rector al ANIMV. Procesul de incadrare in SRI este anevoios, dureaza cateva luni.

in momentul in care am castigat concursul pentru functia de director CSUD, am inceput un proces de verificare, specific Serviciului. Verificarile au fost aprofundate dupa ce am castigat functia de rector.

− Ce grad aveti?

− Nu va pot comunica, pentru ca asta tine de secretul de serviciu. Puteti intui doar.

Sediul Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul”.

„Am cerut noii Comisii de Etica sa ia toate tezele si sa faca o analiza”
− Domnule Ivan, pana in 2017, la ANIMV au fost sustinute 84 de teze de doctorat.

− Sub mandatul meu a mai fost sustinuta o teza.

− Atunci vorbim despre 85 de teze, in momentul de fata. Despre 11 teze de doctorat, in spatiul public au aparut informatii ca sunt plagiate. Comisia de Etica a ANIMV nu s-a pronuntat, pana la numirea dumneavoastra in pozitia de rector, asupra niciuneia dintre aceste teze, cu toate ca, potrivit Legii Educatiei, Codului Studiilor Doctorale si Codului de Etica al Academiei, ar fi trebuit sa faca lucrul acesta.

Citeste mai mult pe pressone

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.