Acasă Stirile zilei Stiinta Psychological Science: Inteligenta nou-nascutului se formeaza din pantecul mamei! Pot recunoaste chiar...

Psychological Science: Inteligenta nou-nascutului se formeaza din pantecul mamei! Pot recunoaste chiar si doua limbi vorbite de membrii familiei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nou-nascutii pot face diferenta dintre doua limbi vorbite de membrii familiei chiar din pantecul mamei, potrivit unui studiu publicat in revista americana Psychological Science.

Cercetatori in psihologie de la Universitatea canadiana din British Columbia, ajutati de un cercetator de la Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica (OCDE) cu sediul in Franta, au studiat doua grupuri de nou-nascuti.

In primul grup, noua-nascutii nu au auzit vorboindu-se decat limba engleza in perioada intrauterina, in timp ce in al dolea grup au auzit atat engleza cat si dialectul tagalog, vorbit in insulele Filipine.

Pentru a determina preferinta copiilor fata de una dintre aceste limbi, cercetatorii au studiat reflexul acestora de supt, in cazul in care acest reflez este activat, semnifica interesul nou-nascutului pentru un stimul extern, asa cum este limbajul.

Intr-o prima experienta, nou-nascutii au ascultat timp de 10 minute un discurs ce alterna la fiecare 1 minut intre limbile engleza si tagalog. Copii care nu au ascultat decat limba engleza in perioada intrauterina, manifestau un reflex de supt mai pregnant la cuvintele din limba engleza, comparativ cu cele din dialectul tagalog. De cealalta parte, cei care au ascultat ambele limbaje, nu manifestau nici un fel de preferinta fata de una dintre ele.

Un alt experiment a fost acela de a vorbi copiilor intr-o limba, pana cand acestia nu mai manifesta nici un interes. Apoi, o alta persoana, incepea sa le vorbeasca cand intr-o limba, cand in cealalta. Cercetatorii au constatat ca reflexul de supt devine mai pregnant in cazul in care au fost folosite ambele limbaje.

In opinia autorilor, acest studiu demonstreaza ca inca din cele mai fragede stadii ale dezvoltarii, copiii sunt capabili sa diferentieze intre doua limbaje, existand probabil un mecanism psihologic care ii ajuta sa nu le confunde una cu cealalta si ii pregateste apoi pentru a deprinde bilingvismul.

Sursa: agerpres.ro