Medicii atrag atentia celor care iau vitamine dupa ureche despre pericolul pe care acestea il prezinta, si ne recomanda sa le luam doar la recomandarea specialistului.
Oamenii preocupati de starea de bine, care recurg la administrarea de vitamine fara sfatul medicului, fac mai degraba risipa de bani decat sa-si imbunatateasca starea de sanatate, releva un studiu publicat in editia on-line a Daily Mail, citat de gandul.info.
Pastilele de multivitamine care se gasesc de vanzare in farmacii sau in magazinele de produse alimentare pot fi chiar periculoase atunci cand persoanele care le iau nu au probleme medicale.
Spre exemplu, spun cercetatorii, persoanele care iau capsule cu ulei de peste, precum si multivitamine, risca dupa mai multi ani sa isi fragilizeze oasele, deoarece consuma prea multa vitamina A.
„Oamenii interesati de sanatatea lor nu ar trebui sa ia suplimente vitaminice de orice fel fara consultarea medicului de familie sau a altui specialist”, afirma prof. dr. Brian Ratcliffe, de la Universitatea Robert Gordon din Aberdeen. Alimentele de origine animala (ficatul, laptele, untul, galbenusul de ou) sunt cele mai bogate in vitamina A.
Medicul, un fost consilier al Agentiei de produse alimentare, nu este primul care isi exprima ingrijorarea cu privire la comprimatele de vitamine. Anul trecut, o analiza americana atentiona ca excesul de vitaminele A si E poate scurta viata, si nicidecum nu o poate prelungi, asa cum se credea pana acum. Alte studii referitoare la administrarea celor doua vitamine fara indicatia medicului subliniau faptul ca aceste comprimate pot prezenta risc de cancer.
„Chiar si doze relativ mici de vitamina A pot fi toxice”, a mai declarat profesorul Ratcliffe.
Prea multa vitamina A poate provoca greata si dureri de cap pe termen scurt, dar poate creste si riscul de osteoporoza odata cu trecerea timpului. Cele mai bogate in vitamine A sunt, insa, capsulele cu ulei de peste. Vitamina E se gaseste in uleiuri vegetale, fructe oleaginoase (nuci, alune), avocado, germeni de grau, cereale si paine integrala.
Pe de alta parte, dozele mari de vitamina C nu sunt daunatoare, pentru ca, spun specialistii, doar pana la trei sferturi din cantitatea luata trece direct prin corp. Dozele mici insa au foarte putine beneficii. Un studiu recent a aratat ca tabletele de vitamina C luate de milioane de oameni pentru a trata raceli aveau un efect redus la inlaturarea simptomelor specifice afectiunii, precum curgerea nasului, si nu scurtau foarte mult durata virozelor.
„Putem avea un aport suficient de vitamina C din dieta noastra (atunci cand este echilibrata), dar, la nevoie, putem s-o obtinem printr-un consum de alimente sanatoase”, spune medicul Ratcliffe.
Surse de vitamine C sunt, in special, citricele (kiwi, lamai, portocale), pepenele, varza, broccoli, ardeiul gras, frunzele de spanac, rosiile.
Cu toate acestea, spun cercetatorii, unele persoane, precum cele in varsta sau femeile insarcinate, pot beneficia de suplimente specifice de vitamina D. Aceasta se intalneste in pestele gras (macrou, sardine), galbenus de ou, lapte.
Potrivit specialistilor, motivul pentru care oamenii apeleaza la suplimentele de vitamine este acela ca trei sferturi dintre adulti nu reusesc sa manance cinci portii de fructe si legume pe zi si considera ca tabletele sunt singura sursa de unde pot sa-si ia vitaminele si mineralele esentiale.