Acasă Sanatate Concluzia cercetatorilor despre utilizarea paracetamolului in cazuri de gripa!

Concluzia cercetatorilor despre utilizarea paracetamolului in cazuri de gripa!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Paracetamolul, unul dintre cele mai utilizate medicamente de catre romani, nu ajuta in cazul infectiilor gripale, este concluzia la care au ajuns medicii. Mai mult, automedicatia poate conduce la intoxicatii grave. Chiar daca ajuta la reducerea durerilor moderate, acest medicament nu influenteaza in bine sau in rau evolutia gripei, spun autorii unui studiu publicat, recent, in revista medicala „Respirology”.

Cercetatorii de la Institutul de Cercetare Medicala din Noua Zeelanda au urmarit evolutia starii de sanatate a unui grup de pacienti diagnosticati cu gripa. Jumatate din participantii la studiu au primit un tratament cu 1 gram de paracetamol de patru ori pe zi, iar ceilalti placebo.

La finalul perioadei de monitorizare, medicii nu au observat nicio diferenta intre cele doua grupuri in privinta timpului necesar vindecarii sau a starii generale, scrie Jurnalul.ro

„Paracetamolul clasic nu are efect asupra incarcaturii virale, febrei sau simptomelor clinice la pacientii cu gripa”, au concluzionat cercetatorii, adaugand ca nu se justifica utilizarea acestui medicament in cazul infectiilor gripale. Astfel ca, singura modalitate de preventie a gripei ramane vaccinarea antigripala.

Paracetamolul (acetaminofenul) se afla in topul medicamentelor pe care si le autoadministreaza romanii, de multe ori chiar fara sa stie. Fie ca au febra, cefalee sau dureri minore, stari gripale sau o banala raceala, oamenii dau fuga la farmacie pentru a cumpara „ceva” pentru simptomele respective, iar oferta de la raft este mai mult decat bogata: paracetamolul se gaseste in peste 100 de produse farmaceutice care se vand fara reteta.

Administrat in doze mari, paracetamolul poate afecta grav organismul, in special ficatul si rinichii. Acesta poate duce la insuficienta hepatica, iar asocierea cu alcoolul dubleaza acest risc. Uneori, hepatotoxicitatea si leziunile sunt atat de mari, incat pacientii au nevoie de transplant hepatic urgent pentru a supravietui intoxicatiei.

sursa: jurnalul.ro