Acasă Cultura Calendar Ortodox Harta celor mai puternice moaste din Romania! Oasele sfinte pentru care romanii...

Harta celor mai puternice moaste din Romania! Oasele sfinte pentru care romanii stau zile si nopti sa ajunga la ele

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sute de mii de romani vin an de an sa se inchine la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, iar la Iasi pelerinii formeaza randuri de sute de metri cand vin sa o cinsteasca pe Sfanta Parascheva.

Sfanta Parascheva, Sfantul Dimitrie cel Nou, iar mai nou Arsenie Boca (considerat Sfantul Ardealului) reprezinta cele mai mari atractii pentru turismul ecumenic, fiind cele mai importante repere pentru credinciosii romani.

Sfanta Parascheva este cinstita de pelerini pe 14 octombrie, iar Sfantul Dimitrie cel Nou aduna cei mai multi crestini pe 27 octombrie. In schimb, Sfantul Ardealului – Arsenie Boca este cinstit aproape saptamanal de sute sau poate mii de credinciosi.

Agentia de turism a Patriarhiei, Basilica Travel, organizeaza in fiecare luna deplasari la Prislop, unde se afla mormantul lui Arsenie Boca, iar alti credinciosi aleg sa ajunga la Prislop individual sau prin alte firme care organizeaza pelerinaje la cel mai cunoscut duhovnic al Romaniei.

In Romania ar fi nu mai puţin de 700 de moaste localizate in peste 250 de biserici si manastiri, conform unui recensamant al cotidianului gandul.

In ceea ce priveste insa obiceiul credincioşilor de a freca batistele, hainele, certificatele medicale sau chiar portofelul de racla sfanta, preotii spun că acestea nu sunt „practici care tin de invatatura crestina, sunt reminiscente ale practicilor pagane”.