Romanii par a fi cei mai tristi cetateni din Uniunea Europeana, problemele personale de sanatate, dar si inegalitatea si injustitia din societatea romaneasca fiind resimtite de catre populatia Romaniei, releva un sondaj Eurobarometru publicat, luni, de Comisia Europeana.

Sondajul realizat in decembrie 2017 arata ca, dintre centatenii tuturor celor 28 de state ale Uniunii Europene, romanii sunt in cel mai mic procent fericiti.

Referitor la afirmatia „in general, ma consider o persoana fericita” doar 13% dintre respondentii din Romania au spus ca sunt „puternic de acord”, cel mai mic procent din UE. 46% dintre romani au raspuns ca sunt ”de acord”, 11% au spus ca nu sunt de acord, 2% au afirmat ca sunt intr-un „puternic dezacord”, iar 28%, „nici de acord nici in dezacord”.

La polul opus sunt irlandezii: 52% au spus ca sunt „puternic de acord” cu afirmatia ca ei sunt fericiti, iar 45% au raspuns ca sunt ”de acord” ca sunt fericiti.

Revenind la romani, noi nu credem ca suntem niste persoane sanatoase, daca ar fi sa ne luam dupa rezultatul sondajului european. Doar 17% dintre romanii chestionati au spus ca sunt „puternic de acord” cu afirmatia ca starea lor de sanatate este buna, romanii ocupand penultimul loc in UE la acest capitol, inaintea letonilor (14%). De asemenea, 40% dintre romani sunt „de acord” ca au o sanatate buna. in schimb, 15% dintre romani nu sunt de acord ca ar avea o sanatate buna, iar 3% sunt intr-un „puternic dezacord” cu afirmatia ca ei ar fi intr-o stare buna de sanatate.

Altfel, romanii nu se plang prea mult de probleme personale. De exemplu, 13% dintre respondentii din Romania au spus ca locuiesc intr-un cartier in totalitate bogat, iar 69% si-au caracterizat cartierul drept ”mediu”. Astfel, perceptia pozitiva a romanilor pentru cartierele lor este imediat sub media UE, dar deasupra locuitorilor din tari bogate, ca Austria, Germania sau Spania.

De asemenea, romanii au o perceptie a injustitiei din societatea romaneasca, insa aceasta nu este cea mai puternica din Uniunea Europeana. Referitor la afirmatia „am incredere ca justitia va razbate mereu asupra injustitiei la noi in tara”, respondentii romani au spus asa: 4%, „in acord puternic”, 29% „de acord”, 28% „in dezacord”, iar 12% „in puternic dezacord”.

Astfel, in privinta sentimentului pozitiv al dreptatii din tara lor, romanii sunt sub media UE, ca valori, dar sunt 14 state care au o mai mare perceptie negativa asupra dreptatii in tarile lor. Dintre acestea amintim: Grecia, Franta, Bulgaria, Ungaria.

in schimb, romanii nu prea cred ca in prezent s-au egalizat sansele de reusita in viata, comparativ cu perioada comunista. intrebati ce cred despre afirmatia ca „in prezent sansele de a reusi in viata s-au mai egalizat comparativ cu situatia din urma cu 30 de ani”, doar 3% dintre respndentii din Romania au raspuns ”puternic de acord”, iar 29% au spus ”de acord”. in schimb, 28% s-au declarat in dezacord cu aceasta afirmatie, iar 13% au spus ca sunt ”in puternic dezacord”. De asemenea, 25% dintre romani nu cred ca s-a schimbat ceva in privinta sanselor de reusita in viata, in prezent, fata de perioada comunista, scrie Hotnews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.