Se implinesc 41 de ani de la marele cutremur, cel mai puternic seism care a lovit Romania vreodata. Gheorghe Marmureanu a vorbit despre marele cutremur de care se tem toti romanii: „Cutremure vor fi. Toate cutremurele au o anumita periodicitate. Toate cutremurele mari, nu au avut altele inainte. Este greu sa tii o tara sub stres”.

Se pot produce cutremure mai mari de 9 grade? „Bineinteles. Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat in istorie astfel de seisme. Putina lume stie ca scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilita dupa numarul de morti si de raniti. Acesta este criteriul. S-a observat ca la un cutremur mai mare, sa zicem de 7-8 grade, exista mai multe victime, si tot asa”, ne-a declarat Gheorghe Marmureanu de curand.

Cu cat timp stiu cei de la Institutul pentru Fizica Pamantului ca va avea loc un cutremur?

„E vorba de cateva secunde sau chiar zeci de secunde. In 4 secunde stim deja ce magnitudine va avea cutremurul.

Avem si un sistem de avertizare a cetatenilor care este eficient, insa nu putem transmite tuturor utilizatorilor de celulare pentru ca e vorba de un cumul de date impresionant.

Putem trimite in 27 de secunde prin sistemul de alarmare ca va avea loc un cutremur, fata de Rusia si Bulgaria unde sistemul te avertizeaza cu 92 de secunde inainte. In cel mai bun caz, romanii pot afla in maximum 30 de secunde ca va fi un cutremur”, a mai spus fizicianul.

Animalele simt cutremurele

„Da, acesta nu este un mit, spre deosebire de alte povesti cum ca ar ploua inainte sau ca se schimba ceva in atmosfera.

Am constatat ca pestii ies din acvariu pentru ca apa exercita o presiune foarte mare asupra lor, iar perusii, care de obicei fac galagie, tac. Animalele pot simti cutremurul chiar si cu cateva ore inainte”, a mai declarat Marmureanu, citat de rtv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.