Gandurile care ne paralizeaza! Vezi cele mai mari frici ale romanilor – Cap Limpede

Gandurile care ne paralizeaza! Vezi cele mai mari frici ale romanilor

Frica este o emotie veche de cand lumea. Daca stramosii nostri se temeau de intuneric si de tunete, astazi fricile sunt pe masura vremurilor pe care le traim.

„Frica de rau face mai mult rau decat raul in sine”, spune un proverb, iar potrivit filosofului Seneca „exista mai multe lucruri care ne fac frica decat lucruri care ne fac rau”. Perioada pe care o traversam este propice angoaselor de toate felurile. Instabilitate economica, atentate, boli, saracie, neprevazut.

Frica de ziua de maine guverneaza vietile romanilor si mai mult decat atat, ii imbolnaveste. Astfel apare tensiunea crescuta, atacul de panica, anxietatea. De altfel, una dintre cauzele depresiei – considerata boala secolului – este frica. Descopera in acest articol care sunt cele mai frecvente frici ale romanilor si ce boli declanseaza acestea daca raman netratate.

Prof. univ. dr. Daniel David, seful Catedrei de Psihologie, Universitatea Babes-Bolyai: „S-ar putea ca incertitudinea asta economica sa genereze anumite frici mai ales legate de viitor sau de schimbare mai frecvente decat la alte tari sau popoare dezvoltate din punct de vedere economic in care mediul este predictibil.”, transmite Digi24.

Click pe aceeasi tema:  Cea mai folosita leguma in bucataria gospodinelor este un leac pentru 70 de afectiuni!

Prof. dr. Ioan Bruckner, medic primar cardiologie, presedintele Societatii Romane de Medicina Interna: „Ce se intampla in organismul nostru este o reactie foarte veche, o reactie pe care o intalnim si in lumea animala exact la fel, animalul in clipa in care percepe ceva ,are 2 posibilitati: sa fuga sau sa atace.”

Aceasta reactie are o explicatie stiintifica. Atunci cand apare o amenintare, centrul fricii din creier, numit amygdala, trimite stimuli catre glandele suprarenale, care descarca in corp cantitati uriase de adrenalina.

Adrian Socol, psiholog: „Inima va incepe sa bata, sa pompeze mult sange catre muschi, vom incepe sa respiram mai repede, astfel incat sa avem un aport mai mare de oxigen care sa fie transformat ulterior in energie.”

Frica de viata moderna
Reactiile de tip „fuga” sau „lupta” sunt sanatoase, in situatii critice. Problema apare insa in cazul fricilor moderne.
„Cand iti vezi seful, poate ca ai uneori o reactie de ai vrea sa fugi, dar nu ai cum sa fugi, trebuie sa fii dragut si zambitor, dar asta nu inseamna ca nu iti creste pulsul, ca nu iti creste tensiunea, ca nu pot sa apara aritmii, prin aceleasi mecanisme de frica, de anxietate”, spune Bruckner.

Click pe aceeasi tema:  Reteta naturala care elimina pietrele la rinichi!

Acelasi lucru se intampla ori de cate ori simtim frica, fie ca este reala sau doar in imaginatia noastra.

Adrian Socol: „Unele dintre fricile identificate la romani este frica de a nu ne face de ras, de a nu fi priviti intr-un mod ciudat fata de ceilalti si astfel, majoritatea oamenilor fac eforturi pentru a mentine niste aparente, sa nu ma fac de ras!”

Medicii atrag atentia si asupra fricii de halatul alb
Ioan Bruckner: „La consultatii daca vezi 10 bolnavi, cel putin 2-3 au ceva de genul asta. Destul de multi. Exista si asta e o problema reala, mai ales la unele boli grave pentru ca daca o boala ajunge sa fie dezvoltata, tratamentul e mai greu si sansele de succes mai mici”.

Gabriel Tudor Balanescu, doctor in antropologie: „Sunt asa multe frici, ca e usor sa mai pui si o frica a razboiului care e mult mai tangibila. Bunicii nostri au trait-o, revolutia s-a intamplat acum 20 de ani, oamenii mureau pe strazi, deci e usor de construit pe ea.”

Click pe aceeasi tema:  Cea mai folosita leguma in bucataria gospodinelor este un leac pentru 70 de afectiuni!

„Reversul constiintei de sine. Ajungi sa fii intr-o continua cautare de solutii pentru probleme care nu exista. Oamenii isi vor rezolva fricile prin achizitii, prin manifestari ale unui control superficial, care nu rezolva in profunzime nimic”, spune Balanescu.

Adrian Socol: „Avem de-a face cu o inhibitie la nivelul actiunilor, la nivelul comportamentului, persoana ii este teama sa faca anumite lucruri de teama a ceea ce vor gandi sau vor spune ceilalti despre el, desi de multe ori lucrul asta chiar nu se intampla”.

Cu timpul, fricile netratate duc la boli de inima, ulcer, atacuri de panica sau depresie.

Ioan Bruckner: „Sindromul anxios este o modalitate eleganta de a spune „o frica cronica de ceva nedefinit”! Pui un termen medical ca bolnavul sa fie fericit ca nu ii spui: „Bai, ti-e frica de ceva ce nu exista!”

spre