Fostul deputat Sebastian Ghita a anuntat joi seara ca a primit azil politic in Serbia, dupa ce au fost audiati mai multi martori, printre care Vlad si Andreea Cosma. Ghita a mai spus la Romania TV, citata de news.ro, ca autoritatile de la Belgrad s-au ”ingrozit” cand au aflt ca procurorii incurajau falsificarea probelor.

“Vlad si Andreea Cosma au fost audiati in Serbia. Nu as fi obtinut acest statut de azil politic daca judecatorii de aici nu ar fi fost convinsi de ce am patit eu in Romania, cand au vazut ca niste procurori au instigat la falsificarea unor documente. E greu de inteles pentru orice judecator cum dosarele dureaza cativa ani si nu se gaseste nicio proba directa”, a declarat Ghita, relateaza news.ro.

Fostul deputat a subliniat ca nici nu a sperat la acest statut si ca autoritatile din Serbia s-au „ingrozit” cand au vazut ca procurorii au incurajat falsificarea probelor, referindu-se la Lucian Onea si Mircea Negulescu, de la DNA Ploiesti.

„Mai mult decat atat, politisii si judecatorii din Serbia au audiat direct, cu traducator in limba sarba, acesti martori care au spus ce s-a intamplat in epopeea de la DNA Ploiesti si au inteles foarte bine. De aceea au luat aceasta decizie. E greu de inteles pentru orice judecator cum dosarele dureaza 2, 3. 5 ani si nu se descopera nicio proba care sa incrimineze pe nimeni si totusi este mentinut mandatul de arestare”, a mai spus Sebastian Ghita.

Curtea de Apel de la Belgrad a respins definitiv, in 22 august 2018, cererea de extradare a lui Ghita. El spunea atunci ca nu are planuri de a reveni in Romania si nici de a activa in politica.

”Nu am planuri care sa faca pe cineva sa creada ca ma intorc in Romania sau ca voi avea legatura cu politica”, afirma Sebastian Ghita.

Presa sarba a mai relatat, la sfarsitul lui 2018, ca Sebastian Ghita a donat peste 10.000 de euro in scopuri umanitare pentru a scapa de dosarul penal din Serbia, deschis pentru pasaportul fals pe care-l avea la el cand a fost arestat.