Frans Timmermans i-a scris Vioricai Dancila pe tema OUG privind contestatia in anulare!

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, i-a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dancila, pe tema posibilei ordonante de urgenta care sa introduca recursul in anulare pentru cei condamnati de completurile de cinci judecatori de la Inalta Curte. Comisia Europeana cere clarificari de la guvern. Premierul Viorica Dancila a repetat vineri ca guvernul pregateste ordonanta in acest sens, iar ministrul Justitiei insista ca decizia CCR privind completurile de 5 judecatori nu poate ramane fara urmari.

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, i-a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dancila, pe tema posibilei ordonante de urgenta care sa introduca recursul in anulare pentru cei condamnati de completurile de cinci judecatori de la inalta Curte in perioada 2014-2018, informeaza G4Media.ro.

"Prim-vicepresedintele Timmermans a exprimat ingrijorari si a cerut clarificari referitor la cateva aspecte" in aceasta scrisoare, a declarat Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene, pentru G4Media.ro.

"Comisia Europeana urmareste indeaproape discutiile despre o posibila OUG in urma celor doua decizii ale Curtii Constitutionale. Comisia a luat nota deja de decizia CCR privind completele de 5 judecatori in ultimul raport MCV. Va reamintesc ca presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, s-a exprimat extrem de clar in legatura cu posibilitatea unei amnistii in timpul recentei sale vizite la Bucuresti. Asa cum Comisia Europeana a spus in repetate randuri, e esential ca Romania sa revina pe calea corecta in lupta anticoruptie, sa asigure independenta justitiei si sa evite alti pasi inapoi", a mai spus Christian Wigand.

Premierul Viorica Dancila a anuntat vineri, la inceputul sedintei de guvern, ca a discutat cu liderii europeni si i-a informat despre faptul ca Guvernul va emite OUG pentru inlaturarea efectelor protocoalelor secrete, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

"Trebuie sa remarc cu mahnire doua aspecte: ne confruntam cu o campanie de dezinformare despre Romania, din partea unor oameni politici, pana la cel mai inalt nivel. Am dat asigurari ca Guvernul va milita pentru respectarea valorilor care asigura fundamentul Uniunii Europene. Vom milita pentru statul de drept, asigurarea independentei justitiei, insa am transmis cu fermitate ca cetatenii romani trebuie sa se bucure de libertati care orice cetatean european. CCR a constatat ca in justitie s-au folosit practici in afara legii si este nevoie sa corectam aceste lucruri", a spus Viorica Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

25 ian 22:54Cap Limpede
Loading...