Frans Timmermans a declarat joi intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti ca Romania este pe ultima suta de metri in privinta progreselor referitoare la independenta justitiei: „Este ca si cum ati fi alergat un maraton si acum sunteti pe ultima suta de metri. Alergati catre linia de finish, nu in sens inapoi, nu va opriti, nu stati pe loc si pentru numele lui Dumnezeu, nu incepeti sa alergati inapoi”.

„​Mesajul meu este urmatorul: ati obtinut atat de multe in ultimii 20 de ani in privinta independentei justitiei si de la aderarea Romaniei, datorita Mecanismului (…). E nevoie ca toti cei implicati sa munceasca impreuna, nu unii impotriva celorlalti”, a spus oficialul european.

„Am convenit cu presedintii Camerelor, cu premierul ca vom intensifica contactele, voi fi la dispozitia lor zi de zi, daca e nevoie. E foarte important sa fim in legatura si cu Parlamentul. Se pare ca sunt niste oameni care au spus ca Comisia Europeana nu a inteles foarte bine. Ei bine, de acum, nimeni nu va mai avea o astfel de scuza, pentru ca vom lucra in mod direct”, a declarat Frans Timmermans.

El spune ca este mereu foarte bine informat si stie exact ce se intampla in Romania, iar problemele pot fi rezolvate doar daca toate institutiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar.

Intrebat cum vede propunerea ministrului Justitiei de revocare a sefei DNA, Frans Timmermans a spus ca verificarea magistratilor trebuie facuta de catre magistrati, nu de catre politicieni: „Dupa cum am spus presedintilor celor doua Camere, premierului, convingerea mea e ca activitatea de a verifica magistratii trebuie facuta de magistrati. Toti oamenii gresesc uneori, la fel se intampla si in justitie. Daca sunt oameni care fac greseli, trebuie verificati, dar nu de politicieni sau de oameni din Guvern, ci de sistemul judiciar, tine de separarea puterilor in stat. Ca principiu, sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.