Acasă Timp liber Cultura FOTO: Imagini uluitoare ale Proiectului Manhattan – Prima bomba nucleara

FOTO: Imagini uluitoare ale Proiectului Manhattan – Prima bomba nucleara

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Incredibile imagini document ale instalatiilor abandonate, unde a fost conceputa prima bomba nucleara, in cadrul Proiectului Manhattan al Statelor Unite, au fost publicate recent de catre fotograful Martin Miller.

Instantaneele arata facilitatile de productie de la Oak Ridge din Tennessee si de la Hanford, din statul Washington, unde oamenii de stiinta au realizat intre 1939 si 1945 bomba ce a avut numele de cod „The Gadget”, potrivit Daily Mail.

Bombele construite in aceste instalatii au fost detonate de catre armata SUA in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in Japonia la Hiroshima si la Nagasaki. Proiectul Manhattan a fost inceput dupa ce Albert Einstein i-a scris presedintelui american de atunci, Franklin Roosevelt, ca Germania nazista lucreaza la construirea unei bombe atomice.

Guvernul Statelor Unite a accelerat imediat cercetarile si dezvoltarea unei bombe nucleare viabile.

„Mi-a fost greu sa vizitez aceste locuri istorice fara a avea un sentiment de veneratie, la ceea ce s-a realizat atunci”

a spus Miller.

„Stiinta, inginerie, manageriat, munca si provocari de logistica, lucruri care au fost indeplinite si depasite. Acestea sunt impresionante, dar luandu-le impreuna sunt pur si simplu uimitoare”

a apreciat Miller.

Dupa sase ani de munca, pe 16 iulie 1945 la ora 5:29 a fost detonata prima bomba atomica in bazinul muntilor Jemez din nordul statului New Mexico, Statele Unite. A urmat o bomba cu uraniu aruncata asupra orasului Hiroshima si alta, dar cu plutoniu peste Nagasaki.

Cele doua instalatii unde au fost concepute bombele au costat doua miliarde de dolari.