Acasă Stirile zilei Fotbal cu iz penal! Munca la negru acoperita de sefii LPF!

Fotbal cu iz penal! Munca la negru acoperita de sefii LPF!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ucraineanul Artem Milevski, senegalezul Ibrhima Niasse si nigerianul Chukwunwike Odibe au fost folositi ilegal sezonul trecut de Concordia Chiajna in patru meciuri de Liga 1 si in turul semifinalei de Cupa Ligii. O ancheta ProSport arata fara echivoc ca societatea ilfoveana a obtinut permisele de munca si a incheiat contractele cu cei trei la aproape o luna dupa ce acestia debutasera in competitiile interne si jucasera deja intre patru si, respectiv, cinci meciuri fiecare.

Aceasta incalcare a legilor tarii si a celor sportive nu se putea face fara sprijinul direct al LPF, care patroneaza atat Liga 1, cat si Cupa Ligii. si mai important este ca atat oficialii LPF, cat si ai Concordiei afirma ca aceasta este o practica obisnuita in Liga 1, unde cluburile folosesc fotbalistii straini fara ca acestia sa aiba documentele necesare din partea statului roman.

In plan sportiv, prin folosirea celor trei jucatori fara permis de munca si fara contract, Concordia a obtinut un important avantaj fata de celelalte competitoare din play-out, dar si asupra adversarei din semifinalele Cupei Ligii, Dinamo. in momentul sosirii lui Milevski, Odibe si Niasse, Concordia era intr-o situatie foarte grea in Liga 1: pe penultimul loc (retrogradabil direct), la 7 puncte distanta de FC Voluntari, care era pe locul de baraj (12). Dupa primele trei etape din play-out, formatia din Chiajna obtinuse deja sapte puncte. in turul semifinalei de Cupa Ligii, cu Dinamo, jucat pe 10 martie si incheiat 3-0 pentru Concordia, Odibe, Niasse si Milevski au fost titulari, iar ultimul a deschis scorul.

in final, Concordia a terminat campionatul pe locul 11, cu 6 puncte peste Voluntari (locul 12) si 15 puncte peste Timisoara (locul 13 – primul retrogradabil). Milevski si Odibe au jucat ilegal cinci meciuri oficiale, iar Niasse – patru.

„Eu nu declar nimic pe telefon. Cand am de zis ceva fac conferinta de presa. La revedere“, a fost reactia lui Gino Iorgulescu, presedintele LPF.

Oficialii LPF si ai Concordiei Chiajna afirma ca legitimarile se fac pe baza unor „bonulete“ obtinute de la Inspectoratul pentru Imigrari. Dar acele „bonulete“ nu reprezinta decat un numar de ordine, pentru ca solicitantul sa stie cand se duce din nou la Inspectorat, pentru a afla daca i s-a aprobat sau nu cererea. Din punct de vedere juridic, aceste bonuri de ordine n-au nicio valoare si nu reprezinta nicio garantie ca dosarul este aprobat sau nu de autoritati.

Milevski, Niasse si Odibe au primit permisele de munca pe 22 martie, cand jucasera deja cinci meciuri. Contractele sunt ulterioare acestei date

Asadar, Concordia Chiajna a trimis cererile pentru obtinerea permiselor de munca in cazurile Odibe, Niasse si Milevski pe 25 februarie 2016. Inspectoratul General pentru Imigrari Ilfov a eliberat aceste permise pe 22 martie. Contractul lui Odibe cu clubul are numarul 544 si a fost facut in aceeasi zi (22 martie) cand a venit permisul de munca de la Inspectoratul pentru Imigrari. Contractul de munca al lui Milevski a fost facut pe 30 martie si are numarul 545. Contractul de munca al lui Niasse a fost facut pe 30 martie si are numarul 546.

Cu toate acestea, ei jucasera pentru Concordia Chiajna, pana la intocmirea contractelor, in patru meciuri de Liga 1 si in turul semifinalei de Cupa Ligii! Gino Iorgulescu si LPF trebuie sa explice, in acest moment, in baza caror documente au fost inregistrati acesti fotbalisti si cum li s-a permis sa joace in aceste meciuri, daca ei nu aveau nici permis de munca pe teritoriul Romaniei, nici contracte cu Concordia. Daca legislatia sportiva e destul de blanda si chiar ambigua cu cei care folosesc fotbalisti ilegal, FRF si LPF trebuie sa se supuna legilor tarii, care nu permit munca la negru, fara acte.

Cei trei jucatori extracomunitari au intrat in legalitate la urmatoarele date, dupa cum urmeaza:
Odibe Michael Chukwunwike
– permisul de munca: 22 martie,
– contractul cu Concordia: 22 martie;
Milevski Artem
– permisul de munca: 22 martie,
– contractul cu Concordia: 30 martie;

Niasse Baye Ibrhima
– permis de munca: 22 martie,
– contract cu Concordia: 30 martie.

„Acum aflu despre acest lucru. Orice legitimare trece pe la Liga. Asteptam sa vedem care va fi pozitia lor. Sunt uimit de ce aud. Din pacate, noi nu avem parghii pentru a verifica situatiile de acest gen care se pretrec in Liga 1“, Razvan Burleanu, presedintele FRF

Cristian Tanase: „Toata lumea procedeaza asa in Liga 1. Verificati si la alte cluburi, la Steaua, la Dinamo“

Discutia cu Cristian Tanase, presedintele Concordiei Chiajna, a fost purtata duminica dupa-amiaza. Dupa un prim dialog, oficialul a sunat inapoi, semn ca subiectul este unul care genereaza framantari.

Cristian Tanase: Cum adica, pe ce baza? Au fost legitimati la LPF. Am depus documentele pentru permisele lor de munca si Liga i-a legitimat, normal. Cred ca stiu si de unde v-a venit informatia. Sunt doua persoane care au fost excluse din Adunarea Generala. E un baiat care voia sa fie presedinte aici.

Aveam toate documentele de munca si am primit un bonulet. Cu el am mers la Liga si am obtinut legitimarea. Nimic neregulamentar. Toata lumea procedeaza asa in Liga 1. Verificati si la alte cluburi, la Steaua, la Dinamo.

Avem actele care arata ca Obide a semnat contractul pe 22 martie, iar Milevski si Niasse pe 30 martie.
Nu cred, contractele de munca au fost semnate in februarie. Jucatorii au avut drept de joc dat de catre Liga.

Razvan Pelmus, fiul generalului Pandelea Pelmus (fost secretar de stat in Ministerul de Interne, acum secretar general adjunct in Ministerul Afacerilor Externe), a facut parte din Consiliul de Administratie la Concordia Chiajna si, printre altele se ocupa de introducerea transferurilor in Transfer Matching System. „Eram singurul din club care stia sa opereze in TMS, de aceea ma ocupam eu“, spune tanarul de 34 de ani.

Razvan Pelmus a confirmat, pentru ProSport, ca informatiile sunt reale. Mai mult decat atat, a dezvaluit ca Tanase a presat pentru ca jucatorii sa fie folositi, in ciuda avertismentelor mai multor angajati ca se incalca legile, afirmand ca „rezolv eu la Liga“! „imi aduc aminte de problema… Da, e adevarat. tin minte ca i-am si spus domnului Tanase sa nu faca aceasta prostie, am fost vreo patru oameni din club care l-am avertizat“, ne-a declarat Pelmus.

Legitimarea unor straini fara permis de munca si fara contracte: practica generalizata in Liga 1?

Consecintele acestor fapte sunt greu de calculat in acest moment tocmai din cauza naturii si a proportiei fraudei, dar si a institutiilor care s-au implicat in eludarea legilor. Reporterilor ProSport li s-a spus, pe parcursul discutiilor cu cei direct responsabili de aceasta poveste, ca ar fi vorba de o practica generalizata in Liga 1! Cluburile ar legitima in mod curent la LPF fotbalistii extracomunitari fara ca acestia sa aiba permis de munca si fara contracte, documente care s-ar parafa ulterior.

In plan legal, pentru ca au folosit si, respectiv, inlesnit folosirea unor cetateni extracomunitari fara drept de munca, oficialii Concordiei Chiajna si ai LPF intra sub incidenta legilor Romaniei si ale UE. Inspectoratul General pentru Imigrari, care are si misiunea de a urmari aplicarea legii si sanctionarea celor vinovati, e obligat sa se autosesizeze.

in al doilea rand, in plan sportiv, reactia este una in cascada. Logic, Concordia Chiajna ar trebui sa piarda toate meciurile in care s-a folosit pe fals de jucatorii respectivi, ceea ce ar duce-o pe loc retrogradabil. Dupa aceste modificari, Craiova urca in locul Iasiului si are dreptul sa joace in preliminariile Europa League! in plus, Dinamo e indreptatita sa ceara sa joace in finala Cupei Ligii, pentru ca toti cei trei fotbalisti fara drept de joc au fost prezenti pe teren in turul castigat de Chiajna cu 3-0. Ba, mai mult decat atat, Milevski a si marcat unul dintre goluri in acel joc.

Persoanele si institutiile care au luat parte la aceste ilegalitati dau o dimensiune imposibil de calculat cazului. in mod normal, regulamentul sportiv prevede ca, daca nu se face o contestatie in termen de 48 de ore, rezultatul ramane cel stabilit pe teren. Asadar, la 4 luni dupa meciuri, adversarele nu ar avea cum sa recupereze punctele pierdute in fata echipei care a folosit ilegal trei jucatori.

 Legile Romaniei si ale Uniunii Europene sunt blande cu cei care angajeaza straini fara permis de munca. Din acest punct de vedere, sefii Concordiei Chiajna stiau ca nu au de ce sa se teama. Conform Ordonantei de Guvern 25/2014, la Art. 35 se mentioneaza ca, daca un angajator care are incadrat in munca un strain nu depune in cel mult 10 zile de la data inceperii activitatii acestora copia contractului individual de munca, va fi sanctionat cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei.

De asemenea, conform Art. 36 din aceeasi Ordonanta, primirea la munca a pana la cinci straini (Concordia a avut trei) fara drept de munca pe teritoriul Romaniei constituie contraventie si se sanctioneaza, conform Codului Muncii, cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata (Art. 260 Alin. 1 Lit. e) din Codul Muncii).

Asadar Concordia Chiajna risca, daca Inspectoratul pentru Imigrari Ilfov se va sesiza vreodata asupra faptelor, o amenda cuprinsa intre 31.500 si 63.000 de lei (echivalentul a 7.000 – 14.000 de euro). tinand cont ca Milevski, Odibe si Niasse au avut o contributie importanta la salvarea de la retrogadare, amenzile sunt o nimica toata, comparativ cu beneficiile. Locul 11 primeste, numai in prima transa din drepturile TV, circa 850.000 de euro.

Citeste mai mult aici