Fostul presedinte al Bulgariei, Rosen Plevneliev (53 de ani), a explicat cum se vad de la sud de Dunare progresele Romaniei. levneliev, care a condus Bulgaria intre 2012 si 2017, nu s-a ferit sa recunoasca faptul ca Romania a luat un avans considerabil fata de Bulgaria in ultimii ani.

“Romania, in urma cu cinci ani, era din multe puncte de vedere in urma Bulgariei. Astazi este mult inaintea noastra si exista doua motive pentru acest mare succes al Romaniei. Unul este marimea tarii, a economiei. Iar celalalt este reforma facuta mai ales in Justitie. Asta a motivat multi investitori sa mearga in Romania. Astazi, din 10 investitii facute in regiune, 8 se fac in Romania, iar pentru doua se bat Bulgaria si Serbia. Asa ca Romania are rezultate foarte bune, economia creste cu 8%, asta inseamna mai mult decat China. Deci astazi Romania joaca intr-o alta liga!”, a declarat Plevneliev, prezent la o intalnire a jurnalistilor din 30 de tari, desfasurata la Pamporovo, in Bulgaria.

Oficialul bulgar atrage atentia insa si asupra principalului risc – anume ca toate reformele sa fie anulate: “Felicitari Romaniei, dar democratia se poate inversa, asa cum am vazut in multe tari. Reformele se pot intoarce si pot fi distruse, rezultatele bune pot fi puse la indoiala de politicieni iresponsabili. Asta vedem astazi in Parlamentul Romaniei, cum se incearca blocarea unor institutii importante.”

Cu ochii unui om neutru, din afara tarii, si care a ajuns presedinte al Bulgariei fara sa fie membrul unui partid, Plevneliev isi pune totusi si unele intrebari: “Pe de alta parte, din Bulgaria urmarim ce se intampla in Romania si ne spunem ce realizari are lupta anticoruptie, este un miracol, insa ne punem si unele intrebari. Multe intrebari. Este cu adevarat independenta? Sau are cea mai mare putere din tara? De exemplu viitorul politic al fostului prim ministru Victor Ponta a fost distrus, dar nu stiu daca s-a mai intamplat ceva pana astazi”.

Concluzia bulgarilor ramane insa aceeasi: “Romania a facut reforme curajoase, ar trebui sa continue sa curete institutiile publice, sunteti in fata noastra! Dar sa va asigurati si ca nu va intoarceti inapoi!”

Plevneliev a povestit si cum au evoluat relatiile dintre cele doua tari din punctul lui de vedere. “Bulgaria si Romania au fost divizate timp de secole. A existat un singur pod. Pe de o parte era Giurgiu, unde exista o uzina chimica de unde era poluat Ruse, iar in Ruse oamenii se plangeau de asta, dar existau alte fabrici care faceau acelasi lucru. Astazi insa aceste doua orase, Ruse si Giurgiu, care nu aveam absolut nimic in comun, au devenit un singur oras, tocmai datorita Uniunii Europene.

Au un plan de dezvoltare comun, romanii vin in Bulgaria sa cumpere mancare mai ieftina, bulgarii merg in Romania sa cumpere medicamente mai ieftine. S-au unit intr-un mod fantastic”, a explicat fostul presedinte. Acesta recunoaste si beneficiul major al Bulgariei din relatiile bune cu tara noastra: “Romania a devenit principala sursa de turisti pentru Bulgaria, alaturi de Grecia, cu peste 1 milion de turisti. Romania este un prieten minunat al Bulgariei, am facut multe lucruri impreuna”.

Oficialul bulgar nu uita nici acum insa si cum a pierdut anumite “batalii” cu Romania: “Cand eram presedinte, am fost devastat cand Ford a decis sa construiasca o fabrica in Romania, dar astazi sunt bucuros ca fabrici care construiesc componente pentru Ford s-au construit in Bulgaria. Deci impreuna facem lucruri bune si cred ca putem preda o lectie impreuna si altora, mai ales in Balcani, despre cum am fost atat de diferiti, dar ne-am dezvoltat impreuna si ar trebui sa continuam sa facem asta”, transmite Protv.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.