Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, scrie, miercuri, pe Facebook, ca in Romania, tara cu cele mai mari probleme legate de infectiile nosocomiale, dar cu cel mai mare consum de antibiotice, specialistii din sistem care ar putea rezolva aceasta problema, respectiv infectionisti, epidemiologi si microbiologi sunt desconsiderati. in Legea salarizarii acestia au sporuri ”ridicole”.

Vlad Voiculescu, vorbeste, miercuri, intr-un mesaj pe Facebook, despre diferenta intre ce spunem si ce facem in Romania in legatura cu infectiile nosocoliame.

”in tara in care se poate argumenta statistic ca Guvernul a fost cel mai mare criminal prin nepasare, nepricepere, minciuna si manipulare (si asta in vremuri de pace si democratie – originala sau nu, si nu doar la Colectiv), in tara cu cele mai mari probleme legate de infectii nosocomiale din Europa, in tara cu cel mai mare deficit de specialisti infectionisti, epidemiologi si microbiologi, in tara in care infectiile nosocomiale si/sau cu bacterii multirezistente ucid mai multi oameni decat multe patologii de temut, in tara asta, OAMENII, SPECIALIsTII care vor si pot face ceva impotriva acestui ucigas de temut numit infectii nosocomiale ar trebui pretuiti si motivati”, scrie Vlad Voiculescu.

Potrivit acestuia, in Romania avem peste 10.000 de infectii cu Clostridium difficile anual, in conditii de subraportare, avem o estimare de peste 100.000 infectii nosocomiale anua, avem sute de mii de pacienti care primesc zilnic antibiotice, detinand locul 2 in Europa, in 2015.

”Cum putem limita infectiile nosocomiale din spital? Nu e niciun secret! Produse biocide de calitate, investitii cu cap in infrastructura spitaliceasca, reguli clare pentru utilizarea antibioticelor cu eliminarea utilizarii lor nejustificate, in special a celor de rezerva etc. Iar toate acestea depind – ca mai toate lucrurile din sectorul sanitar – de OAMENI. De existenta si de calitatea muncii profesionistilor din domeniu: INFECtIONIsTI, EPIDEMIOLOGI, MICROBIOLOGI”, mai spune Vlad Voiculescu.

Acesta vorbeste apoi despre desconsiderarea acestor categorii de profesionisti in Legea salarizarii.

”O lege a salarizarii facuta cu picioarele care a reusit sa scoata din nou oamenii in strada si sa genereze proteste fara precedent, dar si o REAsEZARE A SPORURILOR care uita exact acele specialitati medicale care ar putea lupta pentru noi impotriva infectiilor nosocomiale: infectionisti, epidemiologi, microbiologi. Se insista in continuare cu sporuri maxime pentru cei care ingrijesc pacienti cu HIV, TBC si se lasa restul bolilor infectioase in continuare cu un spor mult mai mic. Desi lucrul cu germeni multirezistenti si cu Clostridium difficile este cel putin la fel de important ca severitate si ca frecventa, atat pentru personal cat si pentru pacientii carora acestia le pot transmite”, mai spune fostul ministru al Sanatatii.

Voiculescu afirma ca unele sporuri care se aplica acestor profesionisti sunt ”ridicole”, iar perpetuarea aceste situatii va duce la faptul ca nu vor fi cautate de specialistii tineri in Boli Infectioase sau in Epidemiologie catre posturi in spitalele multidisciplinare.

De altfel, specialistii la care face referire fostul ministrul al Sanatatii au protestat in ctteva randuri, nemultumiti de Legea sararizarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.