Fost sef al spionilor: Basescu ne face rau in criza imigrantilor

Fostul sef al SRI, Costin Georgescu, il critica pe fostul presedinte Traian Basescu pe cea mai fierbinte tema din Europa: criza imigrantilor.

"Romania ar trebui sa refuze sa primeasca imigranti pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastra, nu noi suntem magnetul pentru acesti oameni", spune de cateva zile fostul sef de la Cotroceni.

”Basescu face un lucru foarte rau pentru Romania, in situatia actuala, in criza imigrantilor. Adica nu putem ramane separati de Europa. Facem parte din Europa si la bine si la rau, asta e viata. Nu poti sa spui in gura mare: «Mie nu-mi convine!». Chiar daca nu-mi convine, sunt niste realitati care trebuie intelese: Germania s-a angrenat puternic, Austria s-a angrenat, Marea Britanie a anuntat si ea, dar sunt si tari precum Italia, Spania, Franta si asa mai departe, care sunt de mult angrenate. Sigur ca trebuie umblat la baza, la stoparea fenomenului, asta este altceva. Dar ce este la ora actuala, pana se opreste fenomenul, trebuie sa fim alaturi de partenerii nostri europeni, pentru ca altfel nu o sa mai avem niciun drept sa cerem o serie de inlesniri financiare si o serie de acorduri care ne convin. Si, pe de alta parte, cifra nu este de speriat: cateva mii de oameni. Sigur, ei nu o sa ramana pe viata, si, pentru asta, trebuie puse niste conditii”, spune pentru ziarulring fostul sef al SRI, Costin Georgescu.
Sa fie adusi in fostele cazarmi militare Costin Georgescu crede ca cea mai buna solutie pentru primirea refugiatilor relocati ar fi... cazarmile militare parasite. ”Va spun eu unde trebuie primiti acesti refugiati, pentru ca ei trebuie bine controlati, fiindca s-ar putea ca printre ei sa fie si teroristi, asta este clar. Si atunci trebuie bine controlati. E simplu: noi avem atate cazarmi militare abandonate, nu sta nimeni in ele. Eu cu ochii mei am vazut doua. In acestea, cu foarte mici investitii, si cu un sistem de paza puternic, ai loc unde sa-i bagi. Conditia ar fi sa nu fie plasati toti intr-un loc: unii in Muntenia, altii in Moldova, in Ardela si asa mai departe. Sa fie imprastiati si cate 400-500 maximum intr-un loc. Si pe categorii, pe tari, ca sa poti sa-i controlezi mai bine. Eu am discutat acesta idee si cu altii, cu un foar sef al Statului-Major General al Armatei, care-si cunoaste foarte bine spatele, cazarmile parasite. Si trebuie sa-i pazeasca Jandarmeria si Armata. Nu trebuie sa para un lagar, un penitenciar, le creezi niste conditii, dar, in felul acesta, ai posibilitatea sa-i controlezi. Ai timpi sa vezi daca printre ei sunt teroristi si sa-i extragi. (...) Pentru ca ar fi prosti aia de la ISIS sa nu incerce aceasta ocazie. Si le mai da sanse si Rusia, zicandu-le: «Acum, pe Europa!». Si, de aceea, noi trebuie sa-i controlam foarte bine, sa-i verificam, dar, in acelasi timp, sa avem grija de copii, de femei, de batrani, sa le acordam tot sprijinul sanitar si uman, insa noi trebuie sa si controlam, cu mare atentie, cine pune piciorul pe teritoriul Romaniei pe usa din dos. Iar astfel de control ar trebui sa fie facut in intreaga Europa”.
8 sep 14:18Cap Limpede
Loading...