Camera Deputatilor a adoptat proiectul de modificare a Codului de procedura penala. PNL si USR au anuntat ca il vor contesta la CCR.

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedura penala a fost votat, luni seara, de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala, dupa mai multe ore de dezbateri. PNL si USR au anuntat ca vor ataca legea la Curtea Constitutionala. Votul s-a dat tarziu in noapte, dupa o sedinta maraton, iar opozitia a acuzat coalitia PSD-ALDE ca a facut legea cu dedicatie pentru Liviu Dragnea. USR a anuntat deja ca va contesta proiectul la Curtea Constitutionala.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea legii 135/2010, privind codul de procedura penala a fost adoptat cu 175 voturi pentru, 78 impotriva si o abtinere.

Dupa o sedinta maraton, modificarea codului de procedura penala a fost adoptata in viteza, asa cum au vrut PSD si ALDE. Opozitia a contestat votul, iar presedintele USR, Dan Barna, a anuntat ca partidul pe care il conduce va contesta la Curtea Constitutionala modificarile la codul de procedura penala.

Dan Barna: “Astazi, ati transformat oficial Romania intr-un stat al infractorilor. De astazi, cei care fac evaziune fiscala si spalare de bani nu vor mai putea fi arestati si dupa ce ne vor fura banii noua, tuturor, vor putea pleca in Brazilia sau in Costa Rica.”

In aceeasi viteza, parlamentarii puterii au trecut luni proiectul si prin comisia Iordache, al carei presedinte nu a dorit sa explice motivele pentru care se grabesc cu acest proiect.

“Dau declaratii cand vreau, la final, am spus”, a declarat Florin Iordache, care nu a vrut sa raspunda la intrebari.

Pe repede inainte, membrii comisiei conduse de fostul ministru al Justitiei au dat raportul la o lege care are 603 articole.

Stelian Ion, deputat USR: “Romania – paradis penal, asta e programul de guvernare a PSD-ului.”

Florin Iordache: “Noi chiar ne-am dorit sa punem capat abuzurilor.” Opozitia ii acuza pe cei din coalitia majoritara PSD-ALDE ca au modificat anumite articole din codul de procedura penala cu dedicatie pentru Liviu Dragnea. Unul dintre acestea permite ca o persoana condamnata definitiv sa ceara rejudecarea dosarului daca hotararea de condamnare nu a fost scrisa si semnata de judecatorul care a solutionat cauza.

In dosarul “Referendumul”, in care Liviu Dragnea are o condamnare definitiva, unul dintre cei 5 judecatori a plecat la Curtea Constitutionala si nu a mai putut semna motivarea condamnarii lui Dragnea. Cu toate acestea, ceilalti 4 au semnat-o. Un alt articol modificat de PSD ALDE spune ca judecatorii nu pot condamna o persoana doar pe baza declaratiilor date de martori, ofiteri sub acoperire sau chiar a inculpatului. Or procesul in care Bombonica Prodana si Liviu Dragnea sunt judecati, se bazeaza pe declaratiile martorilor care spun ca doua angajate de la Asistenta Sociala Teleorman, primeau salariul de la directie, dar in realitate, lucrau pentru filala PSD Alexandria.

O alta schimbare l-ar avantaja pe seful Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, spun cei din opozitie. Instanta de apel nu poate schimba decizia primului complet de judecatori, daca acestia au decis ca inculpatul este nevinovat si daca nu mai apar probe noi. Presedintele camerei superioare a Parlamentului ar putea sa ceara ca procesul in care a fost gasit nevinovat de marturie mincinoasa in prima instanta, sa nu mai continue in apel, asa cum a solicitat procurorul.

Miscarea Romania Impreuna (RO+) avertizeaza ca prin modificarile aduse in Parlament la Codul de procedura penala PSD devine „un partid care nu mai actioneaza in interesul romanilor, ci doar pentru interese de grup certat cu legea”.

„O parte din modificarile aduse de parlamentari il pot ajuta pe Liviu Dragnea, seful PSD, in procesele sale penale. PSD demonstreaza inca o data ca deturneaza puterea de legiferare data de cetateni in interesul sefului de partid care are probleme in instanta. PSD devine astfel un partid care nu mai actioneaza in interesul romanilor, ci doar pentru interese de grup certat cu legea”, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Miscarea Romania Impreuna.

Sursa citata sustine ca printre noile modificari „cateva arata clar intentia PSD de a-i ajuta pe Liviu Dragnea si alti demnitari ai Coalitiei, cu un pret care poate fi imens pentru Romania si sistemul de Justitie”.

„Este redefinit grupul infractional organizat, se modifica prevederile referitoare la marturia mincinoasa si se introduce o noua cale de revizuire in situatia in care hotararea de condamnare nu este semnata de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei. Votul din aceasta seara arata si faptul ca PSD sfideaza mesajul dat astazi de partenerii strategici externi si va continua asaltul asupra Codurilor penale si legilor justitiei impotriva intereselor cetatenilor romani si Romaniei”, sustin reprezentantii Miscarii Romania Impreuna.

Totodata, acestia afirma ca adjunctul secretarului american de stat pentru probleme europene si eurasiatice, Wess Mitchell, aflat luni in vizita in Romania, „a avertizat ca in relatia dintre Romania si SUA independenta sistemului judiciar si lupta anticoruptie au o importanta fundamentala”.

„In acest timp, PSD pregatea sedinta de plen a Camerei Deputatilor in care sa adopte in procedura de urgenta modificarile la Codul de procedura penala, fara a astepta raportul comisiei de specialitate. Este evident ca singura preocupare a coalitiei de guvernare PSD-ALDE, intr-un moment fundamental pentru viitorul euroatlantic al Romaniei, este sa adopte amendamente cu dedicatie pentru infractori. Avertizam ca in acest moment un om care se teme de lege se afla in fruntea unui partid care taraie Romania in perioada dinainte de aderarea la UE, distruge reforma justitiei si calca in picioare statul de drept pentru propriile interese. Acest om si partidul care il sustine incearca sa instaureze domnia faradelegii in Romania. In acest moment, fiecare cetatean al Romaniei si fiecare voce politica sau civica au datoria sa se opuna acestor modificari”, se mai arata in comunicat.

Sursa: stirileprotv