Reteaua de socializare anunta ca a sters 31 de pagini, conturi si grupuri care, folosind diverse tactici, manipulau in favoarea PSD. Nathaniel Gleicher, seful departamentului de Cibersecuritate al Facebook, scrie pe blogul companiei ca a descoperit o grupare in Romania care crease numeroase conturi de Facebook, pentru a-i pacali pe altii cu privire la cine sunt si ce pun la cale.

”Lucram constant pentru a detecta si opri astfel de activitati, pentru ca nu vrem sa fie folosite serviciile noastre pentru a manipula lumea. Inchidem aceste pagini bazandu-ne pe comportamentul lor, nu pe continutul postat. in aceste cazuri, persoanele din spatele operatiunii se coordonau si foloseau conturi false, sustinand ca sunt de fapt alte persoane. Asta a fost baza pe care am actionat”, a transmis Nathaniel Gleicher.

4 pagini, 26 de conturi si un grup au fost inchise de Facebook.

”Administratorii paginilor si cei care creasera conturile postau, in mod obisnuit, articole politice si stiri locale, semnate sub un nume fals, prin care sustineau Partidul Social Democrat. Desi oamenii din spatele conturilor au incercat sa isi ascunda identitatile, am descoperit ca unul dintre indivizi este asociat cu PSD”, mai transmite Nathaniel Gleicher.

Aceste pagini au platit pentru promovare pe Facebook, intre decembrie 2013 si februarie 2019, suma de aproximativ 650 de dolari.

Facebook da si exemple de pagini care au fost inchise si ce fel de mesaje postau. in imagini se pot vedea articole prin care liderii PSD sunt laudati, iar cei din opozitie, criticati. Una dintre paginile inchise se numeste chiar ”Anti fake news”.