Mahnit de pustiirea satului bunicilor, un barbat plecat la munca in strainatate a decis sa salveze o casuta batraneasca din satul copilariei sale. Acesta a cumparat in centrul satului o casa veche, taraneasca, o constructie traditionala, din caramizi din lut. Fara sa investeasca in ea o avere, tanarul are acum o casa de vacanta desprinsa parca din povestile copilariei.

Barbatul se intoarce cu drag, impreuna cu familia sa, in satul Hasmas din comuna simisina, Romania. „Locuind in Germania din anul 2001, m-a luat si pe mine dorul de tara, indeosebi de satul copilariei. M-a intristat sa gasesc un Hasmas pustiit, cu atat mai mult cu cat ma leaga de el atatea amintiri frumoase. Am descoperit, cu parere de rau, ca in tara, cele mai multe case vechi ori s-au degradat din cauza ca nu au fost intretinute corespunzator, ori au fost demolate. Un lucru foarte dezamagitor, deoarece in acest fel ne stergem propriile amintiri si distrugem o buna parte din cultura noastra”, spune barbatul.

Acesta a reabilitat casa cu ajutorul unor mesteri din localitate botezand-o „Casa Naturala din Hasmas”. Mesterii i-au pastrat stilul si toate elementele traditionale. Pentru tencuitul interior si exterior au fost folosite aceleasi materiale precum cele originale: lut, paie, balega de cal, par de capra sau canepa. Recunoaste ca nu a fost o misiune usoara, intrucat constructorii nu mai folosesc in prezent astfel de materiale. A pastrat in exterior ferestrele vechi, cu tamplaria de lemn, iar in interior a montat termopane cu sticla dubla.

La interior a pastrat tonul iar camerele le-a dotat cu paturi confectionate manual, cu saltele din paie, in prezent fiind singura casa din Hasmas in care se mai poate dormi pe astfel de saltele. in total, a investit aproape 16.000 de euro in reabilitarea si modernizarea casei-muzeu.

Barbatul revine in satul natal la fiecare doua-trei luni, impreuna cu sotia, de nationalitate germana, si cu cei doi baieti ai lor, de 13, si de 15 ani.

Sursa: Unica.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.