Este oficial! Coalitia penalilor jubileaza: Dancila anunta ca Guvernul va da OUG pentru inlaturarea efectelor protocoalelor in justitie!

Premierul Viorica Dancila a anuntat ca a discutat cu liderii europeni si i-a informat despre faptul ca Guvernul va emite OUG pentru inlaturarea efectelor protocoalelor secrete, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

Premierul Viorica Dancila a afirmat, vineri, la inceputul sedintei de Guvern, ca este o "campanie de dezinformare impotriva tarii noastre" si ca, in intalnirile avute cu oficiali europeni, a dat asigurari ca respectarea drepturilor cetatenilor, apararea statului de drept si asigurarea independentei justitiei "sunt in centrul preocuparilor noastre". "Curtea Constitutionala a constatat ca au fost folosite practici in afara cadrului legal care au viciat actul de justitie, iar aceasta situatie trebuie indreptata", a spus Dancila.

"Trebuie sa remarc cu mahnire doua aspecte: ne confruntam cu o campanie de dezinformare despre Romania, din partea unor oameni politici, pana la cel mai inalt nivel.

Am dat asigurari ca Guvernul va milita pentru respectarea valorilor care asigura fundamentul Uniunii Europene. Vom milita pentru statul de drept, asigurarea independentei justitiei, insa am transmis cu fermitate ca cetatenii romani trebuie sa se bucure de libertati care orice cetatean european. CCR a constatat ca in justitie s-au folosit practici in afara legii si este nevoie sa corectam aceste lucruri", a spus Viorica Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

"Ne confruntam cu o campanie de dezinformare impotriva tarii noastre, alimentata de oameni politici romani, mergand pana la cel mai inalt nivel. Acest lucru este inacceptabil. Ca prim-ministru, am considerat ca am obligatia sa spun adevarul despre tara mea in fata oficialilor europeni. Am dat asigurari in toate intalnirile pe care le-am avut ca Guvernul va actiona pentru respectarea valorilor si principiilor care constituie fundamentul constructiei europene. Respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor, apararea statului de drept si asigurarea independentei justitiei sunt in centrul preocuparilor noastre", a spus Dancila, la inceputul sedintei de Guvern de vineri.

Ea a adaugat ca, in egala masura, a transmis "cu fermitate ca cetatenii romani trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati ca orice cetatean european".

"Curtea Constitutionala a constatat ca au fost folosite practici in afara cadrului legal care au viciat actul de justitie, iar aceasta situatie trebuie indreptata. Asa cum spunea si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, drepturile cetatenilor nu sunt negociabile, iar in aceasta materie nu sunt acceptate compromisuri", a spus Dancila.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat la Romania TV ca ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentintele date de completurile de cinci judecatori constituite nelegal. Toader a sustinut ca o optiune similara exista si in cazul dosarelor bazate pe protocoalele secrete intre Ministerul Public si SRI.

Ministrul a precizat ca este vorba despre o ordonanta de urgenta pentru "repunerea in termen a celor condamnati de complete nelegale", iar acestia vor putea face contestatie in anulare.

"Avem pregatita OUG pentru repunerea in termen a tuturor celor care au fost condamnati de catre complete nelegal constituite si vor putea face contestatie in anulare, repusi fiind in termen prin ordonanta, iar instanta, in complet legal constituit, ii va judeca si daca vor fi vinovati, vor plati", a declarat ministrul Justitiei, conform romaniatv.net.

Toader a mentionat ca acest proiect va fi prezentat premierului Viorica Dancila, care va decide ce sa va intampla mai departe. Acesta a spus ca ordonanta de urgenta privind posibilitarea depunerii contestatiei in anulare de catre cei care au fost condamnati de compelturile nelegal constituite de la iCCJ „e pregatita”, dar ca nu decide el cand va fi adoptat acest act normativ, precizand ca „in cel mai scurt timp posibil”.

De asemenea, ministrul Justitiei a mai spus ca o varinata similara exista si in cazul dosarelor intocmite in baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public si SRI, asupra carora s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

25 ian 15:53Cap Limpede
Loading...