Camera Deputatilor a adoptat miercuri, cu 261 de voturi “pentru”, doua ”impotriva” si cinci abtineri, proiectul de lege privind aprobarea realizarii autostrazii Iasi-Targu Mures, cunoscuta si sub numele de Autostrada Unirii.

Potrivit proiectului, care a fost initiat de parlamentari ai PMP si semnat de reprezentanti ai tuturor formatiunilor politice, Autostrada Unirii incepe la granita Romaniei cu Republica Moldova printr-un nou pod peste raul Prut si se termina printr-o conexiune cu autostrada A3 Brasov – Bors, in apropierea orasului Targu Mures.

Autostrada Unirii se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe si din fonduri europene nerambursabile si/sau prin parteneriat public-privat.

In fiecare lege bugetara anuala, pe durata implementarii proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finantare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizarii Autostrazii Unirii si va demara, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investitii.

Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, Camera Deputatilor fiind for legislativ decizional pentru acest act normativ.

Presedintele Klaus Iohannis a criticat recent Guvernul pentru ca, in pofida sustinerii constante din partea Comisiei Europene si a disponibilitatii fondurilor europene necesare, nu exista vointa la nivel guvernamental pentru materializarea proiectului.

Sursa: Agerpres