Acasă Sanatate Plantele care ne ajuta sa ne pastram mai mult timp prospetimea si...

Plantele care ne ajuta sa ne pastram mai mult timp prospetimea si sanatatea.

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pastrarea tineretii cat mai mult timp posibil este un subiect care preocupa tot mai multi oameni. Nu exista o potiune magica care sa ne garanteze ca vom ramane mereu ca la 20 sau 30 de ani, dar anumite alimente si plante medicinale au proprietati specifice de a incetini deteriorarile provocate de inaintarea in varsta asupra corpului si mintii, ajutandu-ne sa ne pastram mai mult timp prospetimea si sanatatea.

De exemplu, antioxidantii care se gasesc in legume, fructe si plante au un efect de antiimbatranire, adica intarzie procesul de imbatranire al celulelor din organism, mentinand astfel functiile corpului intr-o stare mai buna pentru mai mult timp.

Iata trei plante care ajuta la reintinerirea organismului si care pot fi preparate sub forma de ceaiuri sau macerate:

Ceaiul alb
In general toate tipurile de ceai contin antioxidanti si sunt benefice pentru mentinerea tineretii si a sanatatii. insa, dintre toate, ceaiul alb este considerat ca fiind cel mai puternic datorita cantitatii mari de catechine pe care le contine. Catechinele constituie circa 20% din masa uscata a frunzelor de ceai si sunt prezente in toate sortimentele de ceai: ceai negru, ceai verde, ceai alb si ceai Oolong. Catechinele mai sunt prezente si in ciocolata, fructe, vegetale si vin.

Ceaiul alb este in principal cunoscut datorita proprietatii sale de a reduce semnele imbatranirii premature si de a proteja sanatatea, deoarece ajuta la evitarea aparitiei bolilor prin efectul sau stimulant asupra sistemului imunitar, scrie dr. Catalin Luca.

Ceaiul alb a capatat aceasta binemeritata faima inca din vremuri stravechi, fiind foarte apreciat de catre imparatii Chinei care il numeau „elixirul nemuririi. ” In procesul de productie al ceaiului alb, frunzele sunt mai putin procesate si nu sunt lasate sa se oxideze. Acest lucru mentine frunzele mai aproape de starea lor naturala, obtinandu-se astfel niste frunze de ceai cu o concentratie mai mare de antioxidanti. Ceaiul alb se serveste sub forma de infuzie, o lingurita de apa la o cana de apa si se lasa la infuzat in functie de timpul specificat pe ambalaj.

Ceaiul verde
Este un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.

Legatura dintre ceaiul verde si radicalii liberi este un subiect studiat de catre cercetatori din intreaga lume. Progresiv s-a descoperit legatura care exista intre radicalii liberi, aparitia bolilor si procesul de imbatranire.

Pe scurt, se poate afirma ca radicalii liberi cauzeaza multe daune in organism. Pentru a ne proteja de aceste daune, corpul genereaza antioxidanti, insa uneori productia acestora nu este suficienta, de aceea este important sa consumam alimente care sa-i contina.

Ceaiul verde contine diferiti antioxidanti, printre care mentionam vitaminele A, C si E, seleniu, melatonina, coenzima Q10, betacaroten si flavonoizi. insa elementul cel mai important din ceaiul verde, sunt catechinele, care sunt flavonoizi puternici.
Pe baza acestor argumente se poate afirma ca ceaiul verde poate incetini procesul de imbatranire, printre alte beneficii excelente pentru sanatatea.

Cea mai buna modalitate de a consuma ceaiul verde este sub forma de infuzie, o lingurita de ceai la o cana de apa si se lasa la infuzat intre 2 si 5 minute, in functie de tipul de ceai.

Rozmarinul
Are de asemenea capacitatea de a incetini procesele de imbatranire, imbunatatind starea pielii si a creierului. Beneficiile sale in cazul tulburarilor neurologice il recomanda pentru prevenirea problemelor cauzate de boli grave precum Alzheimer sau dementa.

Este important sa mentionam aici ca folosirea rozmarinului sau a oricarei alte plante medicinale nu exclude vizita la medic, mai ales in cazurile grave.

Rozmarinul se poate folosi atat sub forma de infuzie (o lingurita de planta se lasa la infuzat intr-o cana de apa calda) sau ca macerat, iar in acest caz, planta se lasa in apa la temperatura camerei peste noapte, dimineata se strecoara si se bea. in general, maceratele din plante sunt mult mai puternice decat infuziile cu apa calda, deoarece prin macerare plantele isi pastreaza intacte toate proprietatile benefice.