Un elev pentru care statul roman nu a avut bani ca sa-l trimita la Olimpiada Internationala de Astronomie, a fost anuntat castigator. El a ajuns la competitie dupa ce a reusit sa stranga banii, cu ajutorul celor impresionati de povestea lui.

La final lunii iulie s-a aflat ca David Turturean, un licean din Suceava, s-a calificat la doua olimpiade internationale. Una era in China, cealalta in Sri Lanka. Tot atunci s-a aflat ca statul refuza sa-l ajute cu cei 3.500 de dolari, bani necesari pentru deplasarea in Asia, scrie Playtech.

Din fericire, a strans si banii necesari, aproximativ 4.000 de euro pentru cele doua deplasari, iar rezultatele de la cea din Sri Lanka sunt incredibile.

David Turturean e pe primul loc, olimpic de aur in astronomie. El a concurat cu 82 de participanti din 22 de tari.

La vremea la care statul nu voia sa-l ajute sa ajunga la olimpiada, mama sa a spus ca raspunsul primit din partea autoritatilor a fost ca nu subventioneaza excursii.

La Olimpiada Internationala de Astronomie şi Astrofizica din China, Romania a avut calificate doua echipe. Ministerul Educatiei a anuntat ca deconteaza cheltuielile doar pentru una dintre echipe. David Turturean a fost in cealalta echipa.

Verisoara lui David a povestit pe Facebook cum a fost momentul in care a aflat ca a primit medalia de aur.

Ma pregateam sa va povestesc ce mai face David Turturean, verisorul meu pentru care sute de oameni au donat peste 4000 EURO (targetul campaniei fiind 1000 USD) ca el sa mearga, pe langa aceasta olimpiada din Sri Lanka (sustinuta de Minister – simt nevoia sa precizez pentru a evita speculatiile), la olimpiada de astronomie si astro-fizica din China, care urmeaza in 2 saptamani, pentru care NU a existat sponsorizare din partea statului.

Ma pregateam sa va povestesc ca a fost ziua lui, a implinit 16 ani.
Ca a fost la Bruxelles, intr-o vizita oficiala, unde el si inca un coleg au fost felicitati de oficiali pentru performante.
Ca au zburat zilele trecute spre Sri Lanka, pentru olimpiada, si sa ii tinem cu totii pumnii.

Nu m-am gandit neaparat la el in timpul olimpiadei, mi-a iesit din minte. Dar s-a intamplat sa ma uit la un documentar despre Einstein in care m-am prins cat de putine intelesesem din viata acestui geniu. si am trimis binecuvantari catre toti cei care fac munca intelectuala remarcabila, de pretutindeni.

Azi a avut loc anuntul rezultatelor si festivitatea de premiere.

Sunt in drum spre Suceava. Dupa ce am motait putin, imi revin din visul foarte lucid si ma uit la telefon. Ma sunase Elena Turturean, matusa mea. O sun inapoi.

Vorbise cu el prin mesaje. David ii dadea statusul de la festivitatea de premiere. isi astepta cu emotie diploma – oricare ar fi fost ea. E acel moment in care, cu cat isi aude numele mai tarziu, cu atat mai bine.
„Mama, au trecut de diplomele de participare… Avem clar medalie.”
„Mama, a trecut de bronz…!”
„Mama, au trecut de argijt” – nu mai putea sa mai scrie.

Pauza.
„Banuiesc ca deja ai aflat”.

Da, aflase tot prin sms, de la profesorul care i-a insotit. „Plangeti si bucurati-va, aveti un copil extraordinar.”

E real: Romania a luat medalia de aur la Olimpiada Internationala de Astronomie din Sri Lanka. David aduce acasa medalia, din 83 participanti din 22 tari.

Pentru el, munca lui si toate obstacolele pe care le-a depasit – toata admiratia si ma simt onorata ca fac parte din familia lui. Pentru toti cei care au donat pentru a face participarea lui posibila: ma inclin! MULtUMESC!!