Comisia Europeana va propune miercuri taierea fondurilor pentru tarile care nu respecta statul de drept, fara ca aceasta masura sa aiba nevoie de aprobarea membrilor vizati, potrivit unor surse oficiale, citate de politico.eu.

Masura este menita sa puna mai multa presiune pe Polonia si Ungaria, care au intrat in polemica cu oficialii de la Bruxelles pe tema derapajelor democratice. De asemenea, propunerea este privita si ca un semnal de alarma pentru alte state membre care ar putea calca pe urmele Poloniei sau Ungariei.

O astfel de deciziei are insa si riscuri pentru ca ar putea adanci tensiunile dintre vest si est. in plus, este de asteptat ca guvernele sa fie retinute in accepta sa ofere Comisiei noi atributii in ceea ce priveste sanctionarea financiara a statelor membre.

Discutiile au loc in contextul dezbaterii privind proiectul de buget pentru urmatorii sapte ani. Bugetul multianual trebuie sa beneficieze de sustinerea unanima a statelor membre, insa noul mecanism de alocare a fondurilor ar nevoie doar de majoritate calificata.​

Sursa: Hotnews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.