Acasă Stirile zilei Dozele de la care turmericul devine periculos pentru organism

Dozele de la care turmericul devine periculos pentru organism

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Foarte multa lume a auzit despre beneficiile turmericului dar nimeni nu tine cont de dozele in care trebuie utilizat pentru a nu deveni un dusman al sanatatii, iar uneori chiar sa ajunga mortal. Pentru a consuma turmeric trebuie sa tinem cont de dozele care pot varia, in functie de motivul pentru care se foloseste si de forma sub care este utilizata.

Exista, insa, cateva indrumari specifice in acest sens de la cativa experti in domeniu si institutii de specialitate. In primul rand trebuie mentionat ca exista doua criterii in functie de care se apreciaza doza de turmeric necesara:

Preventiva – Doza in scop preventiv este una mai mica si poate fi luata atat timp cat este nevoie sau chiar pe termen nedeterminat.

Curativa – Doza curativa este de regula mai mare decat cea preventiva si se foloseste pentru un diagnostic mai exact. O doza mare nu se ia la infinit, ci doar pana la vindecarea afectiunii.

Efecte secundare si contraindicatii in cazul utilizarii unor doze mari de turmeric, pe termen lung

Turmericul poate sa scada glicemia, de aceea diabeticii si persoanele care sufera de hipoglicemie trebuie sa-si consulte medicul inainte de consum. In doze mari, turmericul scade tensiunea, de aceea nu ar trebui consumat in combinatie cu alte plante sau medicamente cu efecte similare. Turmericul nu trebuie luat in combinatie cu medicamentele pentru colesterol, pentru ca reduce colesterolul LDL (rau) si mareste colesterolul HDL (bun), accentuand efectul medicamentelor.

Turmericul subtiaza sangele si nu trebuie luat in combinatie cu alte medicamente care subtiaza sangele ca warfarina, cumadina, clopidogrel sau aspirina sau cu alte plante ca ginko biloba sau usturoi, care au, de asemenea, proprietati de subtiere a sangelui. Consumul de turmeric trebuie intrerupt cel putin cu o saptamana inainte de o interventie chirurgicala pentru ca subtiaza sangele si impiedica coagularea acestuia in timpul procedurilor medicale.

Turmericul poate cauza greata daca se ia pe stomacul gol. Persoanele care au probleme cu vezica biliara sau au pietre la vezica ar trebui sa evite consumul unor doze cu scop terapeutic, pentru ca acestea maresc productia de bila. Consumul de turmeric este foarte sigur in general. Efectele secundare apar rareori si de regula doar in cazul unor doze foarte mari de turmeric, consumate pe termen lung, caz in care este bine sa fie consultat medicul.

Dozele ideale de turmeric
Conform Centrului Medical al Universitatii Maryland, iata care sunt dozele standard pentru adulti:

3—5 gr radacina proaspata, zilnic
1—3 gr radacina uscata, zilnic
400—600 mg, curcumina (pudra standardizata) de 3 ori pe zi
(1:1) 30—90 picaturi de extract lichid, zilnic
(1:2): 15—30 picaturi, tinctura, de 4 ori pe zi

Conform site-ului medical WebMD, urmatoarele doze de turmeric pot fi folosite pentru afectiuni specifice:

Probleme cu stomacul: 500 mg de turmeric, de 4 ori pe zi
Osteoartrita: 500 mg dintr-un extract de turmeric special pentru aceasta afectiune, care contine 95% pudra standardizata, de 2 ori pe zi
Artrita reumatoida: 500 mg de curcumina, un extract pentru aceasta boala, care contine 95% pudra standardizata, de 2 ori pe zi

Dupa Dr. Weil:

400 mg – 600 mg curcumina (standardizata), de 3 ori pe zi.
Instructiunile cu privire la dozaj pot varia daca este vorba de o faza acuta, de exemplu, care prezinta dureri severe. Intr-un astfel de caz va fi nevoie de o doza mai mare de turmeric in primele zile pana cand situatia se stabilizeaza, dupa care se va trece la dozele standard.

sursa: viataverdeviu.ro