Diplomat SUA, avertizeaza: Suntem ingrijorati. Rusia are o strategie de slabire a Romaniei!

Consilierul politic al ambasadei SUA, David Schlaefer, si-a aratat recent ingrijorarea privind incercarile Rusiei de a crea, prin propaganda, divizari la nivelul societatii pentru a slabi Romania, relatia cu Statele Unite si alti parteneri europeni, pentru a vulnerabiliza afilierea Bucurestiului la NATO si UE.

”Suntem foarte preocupati de incercarile Rusiei in Romania de a crea un fel de idee, prin propaganda, cu ajutorul platformelor traditionale, ca Sputnik si altele, dar si prin video-uri care devin virale, dar nu sunt atribuite nimanui, postari virale pe retelele de socializare, care sunt facute ca sa slabeasca Romania, ca tara, de a crea divizari la nivelul societatii romanesti si in mod special, sa creeze separare de perceptii intre Romania si partenerii ei din Vest, sa slabeasca relatia transatlantica dintre Romania si SUA, dar si sa slabeasca afilierea Romaniei cu alti membri UE, ca tara membra, chiar si cu NATO, si sa faca aceste lucruri in interesul politicii externe a Moscovei, ca opozitie la interesul legitim al Romaniei. Cred ca este un exemplu concret al felului in care tindem sa vedem aceste lucruri”, a declarat David Schlaefer, intr-un interviu acordat Digi24.

El a vorbit despre incercarile Rusiei de a influenta alegerile si de a slabi increderea cetatenilor in democratie si in institutiile statului lor, una dintre principalele ”arme” fiind raspandirea stirilor false. ”in timp real, putem vedea eforturile Rusiei de a manipula alegeri si asta nu inseamna ca se vor stradui sa aleaga un anume candidat, ci inseamna sa creeze mai multa diviziune in timpul ciclului electoral, sa incerce sa faca oamenii sa fie mai putin increzatori in institutiile lor, in sistemul lor electoral etc.

Cred ca am vazut acest lucru in SUA, toata lumea stie asta, a fost o incercare reala din partea Rusiei sa se amestece in alegerile americane si nu era din cauza de un anume candidat, ci pentru a face intregul sistem pe care il avem sa fie pus sub semnul intrebarii astfel incat increderea Americii in sistemul electoral sa se erodeze. Deci, acesta este doar un exemplu de strategie in timp real pe care Rusia o are”, a completat el. Diplomatul a insistat asupra pericolelor pe termen lung pe care le implica strategia Moscovei. ”Noi suntem ingrijorati ca de-a lungul timpului acest gen de mesaj poate fi unul foarte periculos, unul care erodeaza si care ameninta pe termen lung legaturile Romaniei cu Vestul. Asta nu inseamna ca Romania va iesi din UE sau ceva de genul, bineinteles ca nu, dar cred ca ceea ce poate insemna este ca legaturile si sentimentele pe care oamenii le au despre aceste legaturi pot fi slabite. Acest lucru slabeste Romania ca tara, face mai dificile interactiunile efective ale Romaniei cu partenerii si aliatii sai, care vor ca ea sa fie puternica, precum SUA, precum Europa de Vest si aceasta este o preocupare semnificativa pe care o avem si de acum inainte”, a spus el.

25 feb 11:22Cap Limpede
Loading...