Mai multe studii au aratat, pe rand, beneficiile credintei asupra sanatatii. in cel mai recent dintre acestea, psihologi de la Universitatea de Stat din Ohio au confirmat acest adevar, afirmand ca exista chiar o corelatie intre credinta si longevitate si sustinand ca ateii traiesc mai putin decit credinciosii.

Benefiiciile pe care le aduce credinta au fost puse in legatura cu modul de viata al omului religios, cu practicile care sustin sanatatea fizica si elimina stresul, toate acestea imbunatatind, desigur, calitatea vietii.

In acest context, indemnurile Cuviosului Ieronim al Eghinei sunt mai actuale ca oricand, pentru ca Avva Ieronim nu uita niciodata sa aduca aminte de lupta cu propria minte, ca sa prevenim pacatele si, astfel, sa ne pastram sufletul curat.

„Fiti atenti la mintea voastra. Nu o inrobiti cu nimic. Eu insumi regret ca am construit biserici, ca mi-am inrobit mintea cu multe griji si am impiedicat-o sa se roage“. si adauga: „Fiti foarte atenti cu mintea voastra. Nu o impovarati cu tristetea si cu probleme inutile. Cand apa este curata si linistita, tu vezi pana-n adancime si poti observa chiar si o pietricica. La fel este si cu mintea… N-are importanta ca mintea scapa adesea departe de rugaciune si de cuvintele pe care le pronuntam, sa fim atenti ca noi sa nu ne imprastiem! Ea va reveni. Mintea se aseamana cu un pui mic. El fuge incoace, fuge in colo, nu ramane aproape de mama lui care este legata de un loc. Dar cand a obosit, el revine sa se odihneasca si sa doarma la picioarele ei…

In orice fel ar veni gandurile si orice ar face, ele sunt straine. Sa le infruntam atat cat putem si sa le izgonim! Nu trebuie sa ne mahnim din cauza lor. Sa fim foarte atenti la faptele noastre. Gandurile sunt straine, celalalt ni le sugereaza. Ele vor disparea“(…)

“Fara lupta este imposibil de dobandit virtutile. Evitati vorbele desarte! in ce ma priveste, sunt preot de peste patruzeci de ani la Eghina si n-am luat masa la nimeni. Cand se insista, accept cel mult o cafea! indrazneala, familiaritatea si libertatea prea mare slabesc rezistenta omului: ispititorul intra atunci incetisor in el si obisnuintele rele se instaleaza. Asa ca este bine sa pastrezi distanta“.

“Cand mintea omului se purifica si se ilumineaza – caci ea are propria sa iluminare, independenta de harul divin, cu ajutorul caruia, cum zic Parintii, ea vede mai departe decat dracii – ea primeste, in plus, iluminarea harului divin, pana acolo incat acesta poate locui constant in ea si-i acorda vedenii si contemplatii. Daca omul are dorinta de a vedea si invata cateva lucruri ce-l intereseaza, poate sa ceara acestea in rugaciune; harul va lucra pentru a-i implini cererea”.

Monahul Ieronim ne-a ramas nu numai ca un mare duhovnic si ascet, ci si ca un „iubitor de oameni“ . S-a nascut in anul 1883 la Cezareea, in Turcia de astazi, cu numele de Vasile Apostolidis. Viata sa exemplara, indemnurile sale la pocainta, ravna cu care slujea lui Dumnezeu si oamenilor l-au numarat intre marii parinti contemporani ai Bisericii.

Sursa: doctorulzilei